AFERA RESPIRATORI: Šta Tužilaštvo KS provjerava duže od 2,5 godine i da li je vrijeme da javno progovore anesteziolozi s KCUS-a?

Foto: N1

Prošle su dvije godine i skoro sedam mjeseci otkako je Federalno tužilaštvo uputilo hitni zahtjev Tužilaštvu Kantona Sarajevo da formira predmet i provjeri navode iz pisma anesteziologa Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu(KCUS) upućenog menadžmentu KCUS-a u kojem upozoravaju na upotrebu respiratora ACM 812 A i druge probleme u funkcionisanju tadašnjeg COVID odjela, zbog čega je navodno, više pacijenata preminulo.

Federalno tužilštvo tada se pozvalo i na uznemirenost javnosti zbog ovih informacija, međutim do danas javnosti nije poznato šta je Tužilaštvo Kantona Sraajevo na čelu s glavnom tužiteljicom Sabinom Sarajlijom uradilo na rasvjetljavanju misterije zvane „pismo anesteziologa“ i na tome jesu li respiratori ACM812 A mogli biti korišteni u Posebnom respiratornom centru KCUS-a.

Ko štiti Sebiju Izetbegović i optužene u aferi “Respiratori”

Nema nikave sumnje da je istraga o pismu anesteziologa povezana sa procesom koji se vodi u Sudu BiH u aferi “Respiratori” u kojem je nedavno počeo drugostepeni postupak u kojem se sudi bivšem federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite Fahrudinu Solaku, Jelki Milićević, bivšoj ministrici finansija FBiH, te Fikretu Hodžiću, vlasniku firme “FH Srebrena malina”.

U prvostepenom postupku Fadil Novalić osuđen je na četiri godine zatvora, Fahrudin Solak na šest godina zatvora, a Fikret Hodžić na pet godina zatvora, dok je Jelka Milićević oslobođena optužbi.

Tokom glavnog pretresa, a i na nedavnom ročištu na kojem su izneseni detalji žalbi prvostepeno osuđenih, njihove odbrane i oni sami stalno insistiraju na tome da su respiratori ACM812 A upotrebljivi i da se mogu koristiti i u intenzivnoj njezi.

Ranije je tužiteljima Tužilaštva BiH Sudsko vijeće na čelu sa sudijom Brankom Perićem zabranilo ulaganje bilo kakvog dokaza o neupotrebljivosti respiratora u intenzivnoj njezi, a dozvoljeno je samo izlaganje vještaka – stručnjaka koji su rekli da respiratori ACM812 A nisu za primjenu na pacijentima u intenzivnoj njezi, odnosno za one s težom kliničkom slikom.

Odbrane optuženih stalno su pobijale i nalaze vještaka

S druge strane Tužilaštvo KS koje je prije skoro tri godine formiralo predmet o čuvenom pismu anesteziologa ne objavljuje javnosti šta je uradilo u sklopu te istrage. Iako javnost odavno očekuje odgovore na brojna pitanja u vezi s tim slučajem, u Tužilaštvu KS o tome ne progovaraju. A, njihova šutnja najviše odgovora optuženima, odnosno prvostepeno osuđenima u aferi „Respiratori“.

Raport je tokom protekle dvije i po godine više puta upućivao upit Tužilaštvu Kantona Sarajevo šta se dešava u vezi s ovom istragom, ali odgovor iz ove pravosdune institucije je uglavnom sadržavao jednu rečenicu „da se radi na predmetu“ ili da su u „u toku vještačenja“.

Na upit Raporta prije nekoliko dana u kojem smo Tužilaštvo KS pitali da nam odgovore koje su aktivnosti poduzete u vezi s ovim predmetom, te zbog čega nema nikakve tužilačke odluke u vezi s ovim predmetom, kao i zbog čega istraga traje duže od dvije godine ili je možda neka odluka donesena ili je eventualno istraga obustavljena, iz ove pravosudne institucije dobili smo sljedeći odgovor:

“U vezi sa Vašim upitom, obavještavamo Vas da se navadeni predmet nalazi u fazi provjera navoda iz prijave”, naveli su iz Tužilaštva KS.

Nekoliko puta smo pročitali ovaj odgovor da bismo zaista shvatili da nas iz Tužilaštva KS uvjeravaju da oni nakon dvije godine i sedam mjeseci otkako im je naloženo da provedu hitnu istragu o pismu anesteziologa još uvijek “provjeravaju navode iz prijave”.

Posebno je ovo začuđujuće zbog toga jer se epilog provjere navoda iz čuvenog upozoravajućeg pisma anesteziologa, koje je Raport prvi objavio još u aprilu 2021. godine očekivao mnogo ranije i zbog toga jer se ova istraga direktno tiče života i zdravlja pacijenata ne samo u Kantonu Sarajevo, nego u svim bolnicama u kojima su završili respiratori ACM812 A.

Poznato je da su po nalogu Tužilaštva KS još tokom mjeseca aprila 2021. godine pripadnici SIPA-e, kao i federalni zdravstveni inspektori prikupili dokumentaciju nakon toga sačinili sveobuhvatan izvještaj o postupanju i nalazima s pratećom dokumentacijom i dostavili ga nadležnom Tužilaštvu na dalje postupanje, shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH.

U međuvremenu, poznato je da su kao svjedoci u ovom slučaju pozivani i saslušavani anesteziolozi koji su potpisali upozoravajuće pismo iz 2021. godine, kao i drugi uposlenici KCUS-a, pa se shodno ovim radnjama nameće logično pitanje šta čeka Tužilaštvo KS s konačnom odlukom i s upoznavanjem javnosti o tome šta je uradilo i utvrdilo.

Da je pismo anesteziologa itekako važno za presudu Novaliću i ostalima govori i činjenica da je na nedavno održanom ročištu pred Apelacionim vijećem Suda BiH na kojem su iznošeni detalji žalbi u ovom predmetu, spominjano i ovo pismo i anesteziolozi njegovi potpisnici, kada su se odbrane Fadila Novalića i Fahrudina Solaka pobunile zbog toga što se u presudi spominje pismo anesteziologa, a ono nije uvršteno kao dokaz tokom glavnog pretresa.

Čak je advokatica Fahrudina Solaka dovela u pitanje i postojanje ovog pisma i tvrdnji anesteziologa, iako je autentičnost pisma davno potvrđena.

Jasno je da će dobro plaćeni advokati učiniti sve da odbrane svoje klijente od optužbi, iako je svakom savjesnom građaninu nepojmljivo da neko i u tu svrhu hvali kvalitet respiratora za koje su stručnjaci i vještaci utvrdili da su opasni za primjenu kod teže oboljelih pacijenata, međutim treba podsjetiti zbog čega pismo anesteziologa nije ušlo u dokaze protiv Novalića i ostalih i zbog čega se kao svjedok u predmetu u aferi “Respiratori” nije pojavio nijedan od 13 anesteziologa, potpisnika pisma.

Manipulacije s pismom anesteziologa

Naime, poznato je da je istraga u predmetu “Respiratori” završena krajem 2020. godine i kada je podignuta i potvrđena optužnica tada još nije ni bilo pisma anesteziologa, koje je pisano tek u martu 2021. godine i prema tome to pismo nije moglo ući u prvobitno predložene dokaze Tužilaštva BiH.

Pred kraj suđenja u aferi “Respiratori” početkom ove godine tužitelji Tužilaštva BiH u ovom predmetu Džermin Pašić i Mirza Hukeljić kao dodatne dokaze, koji su se pojavili u međuvremenu predložili su da se prikaže i priloži pismo anesteziologa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u kojem su anesteziolozi ukazivali na nedostatke respiratora ACM812.

Branko Perić, predsjedavajući Sudskog vijeća i članovi Vijeća Goran Radević i Braco Stupar to su odbili, kao što su odbili da se kao svjedok pozove jedan od anesteziologa s KCUS-a koji su imali negativna iskustva s respiratorima ACM812 A i koji su ukazivali na njihove nedostatke.

Nije dozvoljeno ni da se pozove anestetičar Nedim Hadžić koji je također trebao svjedočiti o svojim iskustvima sa spornim respiratorima.

Sudija Branko Perić čak u vrijeme kada je u ovom predmetu u korist optuženih svjedočila šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju Amela Katica-Mulalić, bukvalno nije dozvolio tužitelju Pašiću da insistira na odgovorima od ove svjedokinje naročito kada su na red došla detaljnija pitanja o pismu anesteziologa KCUS-a.

Ovo su samo neke od činjenica koje potvrđuju da pismo anesteziologa jeste spominjano u predmetu “Respiratori”, samo što je sve učinjeno da to pismo ne uđe u dokazni materijal, kao što je spriječeno svjedočenje jednog od anesteziologa, potpisnika pisma.

A, među svim nezakonitostima koje su utvrđene u raspetljavanju afere “Respiratori” od najvećeg interesa javnosti jeste to da se jednom zauvijek razjasni to mogu li se ACM812 A kao medicinski uređaji koje je KCUS već koristio uopšte primijenjivati na pacijentima i koliko je naštetio onima na kojima je primjenjivan.

Činjenica je da to što već treću godinu nema nikakve odluke Tužilaštva Kantona Sarajevo, olakšava odbranama prvostepeno presuđenih, pa advokati odbrana anesteziologe koji su potpisali pismo pokušavaju predstaviti imaginarnim ili bolje rečeno izmišljenim. Alibi odbranama je i to što o respiratorima nisu govorili oni koji su ih koristili, pa prema njihovom mišljenju zato nalazi vještaka koji su govorili u ovom procesu za njih nisu vjerodostojni.

S obzirom na to da je poznat sadržaj pisma anesteziologa koji govori o manama respiratora ACM812 A i čija je autentičnost davno potvrđena, jasno je zašto odbranama optuženih u korist ide to što nema zvanične odluke o tome da su neupotrebljivi u jedinicama intenzivne njege.

A, ne treba zaboraviti da je 100 respiratora, plaćenih oko 10,5 miliona iz budžeta i nabavljeno za potrebe liječenja od Covid 19, a toj svrsi nikada nisu poslužili.

Da respiratori ACM812 A mogu „spašavati živote“ jedino je pred Sudom BiH svjedočila Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, u martu 2021.godine.

Upravo zbog ovih tvrdnji Izetbegović, a potom i onih anesteziologa koje su se pojavile ubrzo nakon njenog svjedočenja, nedopustivo je da Tužilaštvo Kantona Sarajevo odugovlači s rezultatima “provjera, vještačenja, saslušanja svjedoka” o ovom slučaju i pri tome ne daje nikakve informacije, a sve s navodnom “zaštitom istrage”. Jer ko se u toj istrazi, a samo na štetu pacijenata može štiti nego Sebija Izetbegović, optuženi u aferi „Respiratori“ i njihovi nalogodavci?

Ne bi ovo bio prvi put da se Tužilaštvo KS stavi u funkciju odbrane Izetbegović od raznoraznih optužbi, a u slučajevima gdje se ona, KCUS ili uposlenici Centra pojavljuju kao tužitelji Tužilaštvo KS u takvim situacijama ekspresno diže optužnice.

Takav je slučaj s ocem djevojčice Nadin Smailović, koji je nedavno i osuđen, dok s druge strane Tužilaštvo KS ništa nije uradilo da utvrdi odgovornost KCUS-a odnosno Sebije izetbegović i ljekara koji su odbili liječiti dijete.

S obzirom na sve dostupne podatke, nameće se pitanje – Da li se odugovlačenjem istrage o pismu anesteziologa Tužilaštvo KS svrstalo među one koji pomažu optuženima u aferi “Respiratori”?

Kako je Amela Katica-Mulalić slala fotografije uoči svjedočenja njene šefice

Jer, treba podsjetiti i na to da je u vrijeme istrage, te glavnog pretresa u aferi „Respiratori“ bio aktiviran čitav lanac ljudi iz javnih ustanova i institucija koji su dobili zadatak da svojim aktivnostima brane kvalitetu i namjenu respiratora ACM812 A. S ciljem da se optuženi prikažu kao „heroji“ koji su nabavili kvalitetne respiratore aktivirani su mnogi , tadašnji SDA-ovi funkcioneri da u interesu optuženih, a na štetu pacijenata čak lažu da u uputstvu za upotrebu respiratora piše da su oni za intenzivnu njegu.

To je među ostalima učinio bivši direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH Zijad Džemić, koji je pred Sudom BiH ipak priznao da je on pogrešno preveo dio uputstva u kojem je pisalo da su za hitnu pomoć, a to što je ranije govorio da su za intenzivnu njegu Džemić je pred Sudom BIH pravdao „da oni u Institutu nisu poznavaoci jezika“.

Kad već kažu da još uvijek „ provjeravaju navode iz prijave“ Tužilaštvo Kantona Sarajevo treba podsjetiti i da je šefica Klinike za anesteziju i reanimaciju Amela Katica -Mulalić 23. aprila 2021., noć uoči svjedočenja Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a pred Sudom BiH u aferi „Respiratori“ poslala jednom mediju (N1TV) fotografije (pod koje je i potpisana) iz Posebnog respiratornog centra KCUS-a na kojima se vide respiratori ACM812 A na koje su prikopčani pacijenti.

Te fotografije, ukoliko ih Tužilaštvo KS nema, još uvijek može pronaći na internetu.

Upravo Katici-Mulalić tih dana su pisali anesteziolozi i žalili se na te respiratore, a ona ih je očigledno da se pridruži odbrani optuženih i da pomogne šefici Izetbegović beskrupolzno stavila u Respiratorni centar pokušavši obmanuti javnost da služe svojoj svrsi, a kada su porodice preminulih pacijenata počele postavljati pitanja jesu li ti respiratori bili primjenjivani na njihovim najmilijima, onda su se s KCUS-a počeli braniti da ih nisu koristili kod pacijenata s težim stanjem.

Do danas javnost ne zna ni koliko se respiratora ACM812 A pokvarilo jer tokom glavnog pretresa sudija Perić i ostali članovi Sudskog vijeća zabranile su da se prikažu potvrde firme Dre medical koja je instalirala respiratore u KCUS-u, a u kojima stoje dokazi o tome da su se respiratori pri instalaciji u Respiratorni centar ubrzo počeli kvariti.

Uprkos tome što je Sud BiH ranije dozvolio da se u sudnici demonstrira rad respiratora ACM812 i što je dopušteno da ih “na sva usta hvale” ljudi koji uopšte nisu kompetentni da određuju namjenu respiratora, u ovom slučaju Jovan Roganović, vlasnik srbijanske firme Medical Profesional i njene firme “kćerke” u BiH Dre medical koji pred Sudom BiH nije htio otkriti ni svoje pravo zanimanje, nego je tek rekao da je menadžer i “da ima završene kurseve”, Sud BiH nije dozvolio da Tužilaštvo BiH predoči potvrde o tome da je i taj respirator, kako tvrde bio u kvaru, te da je popravljan.

Sve su ovo činjenice koje ukazuju na to da je Tužilaštvo KS trebalo hitno i mnogo ranije provesti istragu o psimu anesteziologa.

Mogu li moral i etika pobijediti od straha od Sebije

Također, ponovo se aktuelizira pitanje, je li vrijeme da anestezilozi koji su potpisali pismo izađu u javnost i konačno sami kažu zašto su pisali pismo.

Svi stručnjaci , a i proizvođači respiratora, a tako je regulisano i zakonima, kažu da samo ljekari odlučuju o primjeni nekog medicinskog sredstva, a u slučaju respiratora to su anesteziolozi, što je razlog više da se konačno javno oglase.

Iako je nejasno zbog čega su se anesteziolozi plašili javno reći bilo šta o respiratorima ACM812 A i što je svakom savjesnom građaninu bilo teško prihvatiti da je moralne i etičke principe nadvladao strah od Sebije Izetbegović, kad već šuti Tužilaštvo Kantona Sarajevo, možda je baš sad vrijeme , kad se ponovo „konsoliduju“ redovi za odbranu „kvalitete“ respiratora ACM812 A,a s time i prvostepeno presuđenih u aferi „Respiratori“ da i anesteziolozi koji su već prije nekoliko godina dali otkaz na KCUS-u konačno izađu u javnost.

Ako to ne učine, moraju biti svjesni da će njihova šutnja biti još jedna prepreka pravdi i istini kojih je u ovoj zemlji i bez njihovog „buđenja savjesti“ i previše.

Raport je komentar o tome kako komentiraju to što Tužilaštvo KS skoro tri godine „provjerava navode iz prijave“ tražio i od Federalnog tužilaštva koje je još kako smo naveli 5. aprila 2021. zatražilo hitnu provjeru navoda iz pisma anesteziologa.

Dobili smo obećanje da ćemo „dobiti odgovor“ na ovo i druga pitanja koja smo im uputili, a ako ih dobijemo objavit ćemo ih naknadno.

Odgovore o tome da li je Tužilaštvo KS prekršilo neki od rokova predviđenih zakonom, kada je u pitanju donošenje tužilačke odluke u ovom slučaju koji datira iz aprila 2021. godine, zatražili smo i od Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH.

„Prema odredbama krivičnog procesnog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini tužilac u predmetu može donijeti naredbu o sprovođenju istrage kada utvrdi da postoji dovoljno osnova za sumnju da je počinjeno krivično djelo, ali također može odlučiti i da se istraga neće provoditi kada su ispunjeni zakonski uslovi. Dakle, činjenica da je Federalno tužilaštvo Federacije Bosne i Hercegovine (Federalno tužilaštvo FBiH) uputilo zahtjev Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo za formiranje predmeta i provjere navoda u navedenom slučaju ne znači po automatizmu obavezu tužioca da donese naredbu o sprovođenju istrage, ukoliko tužilac cijeni da ne postoje zakonski uslovi za njeno donošenje.

Odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH propisani su rokovi za donošenje tužilačke odluke u predmetu u kojem je donesena naredba o sprovođenju istrage, i to 6 (šest) mjeseci od donošenja naredbe o provođenju istrage. Ukoliko tužilac ne okonča istragu u navedenom roku obavijestiti će glavnog tužioca o razlozima neokončanja istrage, a glavni tužilac će odrediti novi rok za njeno okončanje. Zakonom je također omogućeno osumnjičenom i oštećenom da mogu podnijeti glavnom tužiocu pritužbu zbog trajanja postupka, a glavni tužilac, ukoliko utvrdi da je pritužba osnovana, odredit će novi rok u kojem se, ukoliko postoje procesne pretpostavke, istraga mora okončati. Dakle, iz odredaba Zakona o krivičnom postupku jasno proizilazi obaveza postupajućeg tužioca da obavijesti glavnog tužioca o neokončanju istrage, te o razlozima zbog kojih istragu nije bilo moguće okončati”, naveli su za Raport iz VSTV-a.

Pitali smo VSTV i ko je nadležan za praćenje poštivanja rokova u tužilaštvima , odnosno konkretno u ovom predmetu koji je pred Tužilaštvom KS skoro tri godine.

„VSTV BiH nije nadležno, niti ima zakonska ovlaštenja da vrši uvid u konkretne predmete, niti da cijeni da li su u konkretnim predmetima ispoštovani rokovi za okončanje istrage. Vezano za predmet iz Vašeg upita, Vijeće ne raspolaže informacijom da li je i kada donesena naredba o sprovođenju istrage, niti da li su eventualno prekršeni rokovi za njeno okončanje, što bi za posljedicu imalo disciplinsku odgovornost postupajućeg tužioca, ukoliko bi se utvrdilo da navedeno kašnjenje predstavlja neopravdano kašnjenje u sprovođenju radnji u vezi s vršenjem funkcije tužioca. Napominjemo da je u konkretnom slučaju glavni federalni tužilac ovlašten da traži od Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo izvještaj o predmetu sa detaljnim opisom preduzetih radnji, budući da shodno Zakonu o Federalnom tužilaštvu FBiH glavni federalni tužilac nadzire rad kantonalnih tužilaštava u cilju garantovanja zakonitosti i efikasnosti postupaka“, naveli su iz VSTV-a za Raport.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas