AMERIKANCI POVEĆALI NIVO PRIPRAVNOSTI U EVROPI: Moguće terorističke prijetnje?

Foto: printscreen

Nekoliko američkih vojnih baza u Evropi stavljeno je u stanje povećane pripravnosti tokom vikenda, a nivo zaštite snaga podignut je na drugi najviši nivo zbog zabrinutosti oko mogućeg terorističkog napada, rekla su dva američka zvaničnika za CNN.

Taj status se “primjenjuje kada dođe do incidenta ili se primi obavještajna informacija koja ukazuje da je vjerovatan neki oblik terorističke akcije ili ciljanja na osoblje ili objekte“, navodi američka vojska, prenosi RTS.

Jedan od američkih zvaničnika, koji je stacioniran u bazi u Evropi, rekao je za CNN da ovaj nivo prijetnje nije zabilježen “najmanje 10 godina“ i istakao da to obično znači da je vojska primila “aktivno-pouzdanu prijetnju“.

Evropska komanda američke vojske (USEUCOM) “stalno procjenjuje niz faktora koji utiču na bezbjednost američke vojne zajednice u inostranstvu“, naveo je portparol evropske komande Den Dej.

„Kao dio tog napora, mi često preduzimamo dodatne korake da osiguramo bezbjednost naših pripadnika. Iz operativnih bezbjednosnih razloga nećemo ulaziti u konkretne mjere, ali ostajemo na oprezu“, rekao je Dej.

Nije poznato koji su obavještajni podaci doveli do pojačane bezbjednosti, ali su evropske vlasti upozorile na potencijalnu prijetnju od terorizma na kontinentu, posebno uoči Olimpijskih igara u Parizu u julu i tokom aktuelnog Evropskog prvenstva u fudbalu u Njemačkoj.

Izvor: Danas

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas