ANA MORIS, V.D. POMOĆNIKA MINISTRA FINANSIJA SAD: Može se očekivati još sankcija zvaničnicima i bankama u BiH

Banke i druge finansijske institucije koje obavljaju transakcije za osobe ili privredne subjekte pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država izlažu se velikom riziku da se i same nađu u istoj situaciji, rekla je danas za portal CAPITAL Ana Moris, vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD i najavila da se u BiH može očekivati još ovakvih mjera za one koji “podrivaju mir, stabilnosti i teritorijalni integritet BiH”. 

Morisova je istakla da je međunarodnim i lokalnim bankama u BiH, bez obzira da li sankcionisana osoba ima ili nema imovinu ili račune u SAD, rizično da im uopšte dozvole da imaju račune kod njih.

“Ovo je poruka koju je važno prenijeti finansijskom sektoru u BiH, da se sankcije ne odnose samo na konkretne osobe ili subjekte, nego nose rizik za svakog ko ih podržava. To je riješeno Uredbom o materijalnoj podršci, što znači da ako finansijska institucija obavlja transakcije za sankcionisanu osobu ili subjekat u BiH, onda ta finansijska institucija ili banka u BiH sama sebe izlaže riziku od sankcija“, kaže Morisova.

Na pitanje koje su konkretne posljedice sankcija koje su SAD uvele najvišim zvaničnicima RS i da li imaju podatke o tome imaju imovinu ili račune u SAD, rekla je da ne može govoriti o specifičnim bankovnim računima, nego o ciljevima koji se sankcijama postižu.

“Cilj sankcija je mnogostruk. Želimo da izolujemo tu osobu, ali i da se privuče međunarodna pažnja na njihove aktivnosti koje veoma brinu SAD zbog mogućih posljedica. Njima se ovako otežava da se angažuju u međunarodnim finansijskim transakcija kao i da putuju u SAD. Kao što znate, pažljivo se prati situacija i aktivnosti finansijskih institucija širom svijeta, uključujući i onih u Americi. SAD su nametnule nekoliko setova sankcija u BiH i mislim da je razumno očekivati još američkih sankcija za one koji podrivaju mir, stabilnost i teritorijalni integritet BiH“, kaže Morisova.

Govoreći o napretku ostvarenom u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma, aktivnostima koje podrivaju mir i stabilnost u BiH uključujući antidejtonsku retoriku i endemsku korupciju, te o širim pitanja koja se odnose na finansiranje i sankcije protiv Rusije, Moris je napomenula da je usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u BiH veliki korak naprijed.

Kaže da nije upoznata sa detaljima posjete eksperata Moneywalla u BiH koja je okončana 1. marta ove godine.

“Procesi koje sprovodi Moneywall su povjerljive prirode i nisam upućena u njih, ali svakako ću reći da je uvođenje i usvajanje zakona konkretan korak naprijed“, rekla je Moris.

Izvor: capital.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas