ANTIMONOPOLSKO REGULATORNO TIJELO: Apple pred novom istragom o kršenju EU tehnoloških pravila

Foto: N1

Antimonopolsko regulatorno tijelo EU optužilo je u ponedjeljak Apple da su prekršili tehnološka pravila unije, što bi moglo rezultirati velikom novčanom kaznom za proizvođača iPhonea koji se također suočava s istragom novih naknada nametnutih programerima aplikacija.

Europska komisija, koja je ujedno i antimonopolski i tehnološki regulator EU, saopćila je da je poslala svoje preliminarne nalaze Appleu nakon istrage pokrenute u martu.

Optužba protiv Applea prva je u skladu sa svojim Zakonom o digitalnim tržištima (DMA) koji nastoji zauzdati moć velikih tehnoloških kompanija i osigurati jednake uslove za manje rivale. Komisija ima rok do marta iduće godine da donese konačnu odluku.

Kršenje DMA može rezultirati kaznom od čak 10% globalnog godišnjeg prometa kompanije.

Šefica EU za antimonopolska pitanja Margrethe Vestager navela je probleme s Appleovim novim uslovima korištenja, rekavši da oni nisu ispunili zahtjeve DMA. Apple može izbjeći novčanu kaznu ako riješi probleme izmjenom uslova poslovanja.

“Kako stvari stoje, mislimo da ovi novi uslovi ne dozvoljavaju programerima aplikacija da slobodno komuniciraju sa svojim krajnjim korisnicima i da sklapaju ugovore s njima”, rekla je ona na konferenciji.

Dodala je da je na Appleu da odluči kako će se pridržavati DMA, a ne na njoj da govori kompaniji šta da radi.

Iz Applea su rekli da su napravili niz promjena u proteklih nekoliko mjeseci kako bi se uskladili sa DMA nakon što su dobili povratne informacije od programera aplikacija i Komisije.

“Kao što smo to rutinski činili, nastavićemo da slušamo i sarađujemo sa Europskom komisijom“, navodi se u dopisu koji je američki tehnološki gigant poslao agenciji Reuters.

Komisija je rekla da pod većinom poslovnih uslova Apple dozvoljava upravljanje samo putem ‘spoljnih poveznica’, što znači da programeri aplikacija mogu uključiti poveznicu u svoju aplikaciju koja preusmjerava korisnika na web stranicu na kojoj kupac može zaključiti ugovor.

Komisija je takođe kritikovala naknade koje je Apple naplaćivao za omogućavanje inicijalne akvizicije za nove korisnike preko App Storea, rekavši da su prevazišli ono što je bilo striktno neophodno za takvu naknadu.

Izvršni odbor EU također je rekao da otvara istragu o proizvođaču iPhonea zbog njegovih novih ugovornih zahtjeva za programere aplikacija i trgovine aplikacija trećih strana te da li su oni potrebni i proporcionalni.

U pitanju je Appleova osnovna naknada za tehnologiju, što zahtijeva više koraka za preuzimanje i instaliranje alternativnih trgovina aplikacija na iPhone uređajima i zahtjevi za kvalifikovanost programera da ponude alternativne trgovine aplikacija ili direktno distribuiraju aplikacije s weba na iPhone uređajima.

Apple je uveo nove naknade u EU u martu,a one uključuju naknadu za osnovnu tehnologiju za glavne programere aplikacija čak i ako ne koriste nijednu od njihovih usluga plaćanja, što je izazvalo kritike Epic Gamesa, kreatora Fortnitea i drugih.

Vestager je također kritikovala Appleovu prošlosedmičnu najavu da će odgoditi lansiranje svojih AI funkcija u EU za što je kompanija okrivila DMA. Vestager je rekla da se čini da je Apple implicirao da bi njegova AI integracija mogla biti antikonkurentna.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas