ČAVARA OPTUŽIO SCHMIDTA I STAO U DODIKOVU ODBRANU: Natjeran je na nešto, ne opravdavam ga, ali razumijem

Nije samo Dodik u pitanju. Mislim da on ne destabilizira odnose toliko, koliko je natjeran na nešto, rekao je Čavara

Foto: Arhiva Oslobođenja

Marinko Čavara, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, optužio je visokog predstavnika Christiana Schmidta za krizu među partnerima na držvnom nivou.

– Činjenica je da se ona svaki dan zaoštrava iz raznih razloga. Imali smo evropski put, donosili zakone, i onda smo kada smo dobili otvoren pregovarački proces s EU, taj jedan pozitivan stav, pozitivnu atmosferu narušio je visoki predstavnik, koji je donio izmjene Izbornog zakona, a znao je da će narušiti političke odnose i stabilnost. I to je upravo radio. I onda normalno nakon toga, da li je neko potaknut sa neke druge strane, došlo je do sve oštrije retorike s jedne i druge strane, rekao je Čavara.

Istakao je da se “institucije BIH koriste u korist jedne stranke i jednog naroda, bez ranije i unaprijed donesenih stavova kroz institucije”.

Potom je poručio da razumije predsjednika RS Milorada Dodika.

– Nije samo Dodik u pitanju. Mislim da on ne destabilizira odnose toliko, koliko je natjeran na nešto. Ne mogu opravdavati poteze, ali mogu razumjeti iz kojih razloga tako nešto radi, kazao je on.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas