ERDOGAN IZGUBIO U NAJVEĆIM GRADOVIMA: Opozicija u Turskoj odnijela pobjedu na lokalnim izborima

Nešto više od 61 milion registriranih glasača biralo je kandidate iz ukupno 34 političke stranke na više od 206 hiljada birališta širom države

Foto: Imamoglu odnio novu pobjedu u Istambulu

Glavna opoziciona Republikanska narodna partija (CHP) u blagom je vodstvu u odnosu na vladajuću Stranku pravde i razvoja (AK Parti) u Turskoj, gdje su jučer održani lokalni izbori. Riječ je o nezavničnim rezultatima, javlja Anadolija.

Na osnovu rezultata sa više od 90 posto obrađenih biračkih mjesta širom zemlje, CHP je osvojila 37,32 posto, a AK Partija 35,78 posto glasova.

Inače, nešto više od 61 milion registriranih glasača biralo je kandidate iz ukupno 34 političke stranke na više od 206 hiljada birališta širom države.

Rezultati izbora predstavljaju značajan udarac za turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji se nadao da će vratiti kontrolu nad gradovima manje od godinu dana nakon što je zatražio treći mandat kao predsjednik ove države. Vodio je kampanju za pobjedu u Istanbulu, gdje je odrastao i postao gradonačelnik. Međutim, Ekrem Imamoglu, koji je prvi put osvojio pobjedu na lokanim izborima 2019. godine, postigao je drugu pobjedu za sekularnu stranku CHP.

Birači u Turskoj jučer su birali gradonačelnike u velikim gradovima, načelnike općina te gradska ili provincijska i opštinska vijeća. Birači su birali i najniže instance lokalne vlasti u Turskoj, odnosno starješine ili muhtare i vijeća staraca.

Osim najmnogoljudnijih Istanbula, Ankare i Izmira, građani su birali gradonačelnike u gradovima: Adana, Antalya, Aydin, Balikesir, Bursa, Denizli, Diyarbakir, Erzurum, Eskisehir, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaras, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Mugla, Ordu, Sakarya, Samsun, Sanliurfa, Tekirdag, Trabzon i Van.

Pored najvećih, poput Stranke pravde i razvoja (AK Parti), Republikanske narodne partije (CHP), Partije nacionalnog pokreta (MHP), Stranke “IYI” i Partije jednakosti naroda i demokratije (DEM), na izborima su povjerenje građana tražile i Ljevičarska parttija, Partija velikog jedinstva, Zavočajna stranka, Stranka Domovina, Demokratsta ljevičarska stranka, Stranka ponovnog blagostanja, Komunistička stranka Turske, Stranka anadolskog jedinstva, Stranka pobjede, Stranka narodnog osnutka, Demokratska stranka, Stranka snage jedinstva, Narodna stranka, Stranka nacionalnog puta, Stranka pravde, Stranka demokratskog prosvjetljenja, Radnička stranka Turske, Stranka demokratije i pokreta, te stranke “Saadet” i “Vatan”.

Izvor: Oslobođenje

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas