HAPŠENJE U ODŽAKU: Ministar osudio nepotrebnu upotrebu sile nad poljoprivrednicima

Pozvao je nadležne organe da postupaju u skladu sa zakonom i da pronađu načine za rješavanje konflikata i sporova kroz dijalog i pregovore

Foto: screenshot FTV

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić osudio je bespotrebnu upotrebu sile nad poljoprivrednicima Odžaka od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona, saopšteno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

– Sa zabrinutošću i ogorčenjem primio sam informaciju o hapšenju poljoprivrednika u Odžaku. Smatram da je upotreba sile nad našim poljoprivrednicima neprihvatljiva i osuđujem svaki oblik prekomjerne upotrebe sile i nasilja nad poljoprivrednicima koji nastoje riješiti višegodišnji spor oko zemljišta u Odžaku.

Poljoprivrednici su važna karika našeg društva i njihova briga i nezadovoljstvo zaslužuje pažnju. Pravo na rad i privređivanje su osnovna ljudska prava koja moraju biti zaštićena i poštovana – navodi Hrnjić.

Poziv nadležnim organima

Pozvao je nadležne organe da postupaju u skladu sa zakonom i da pronađu načine za rješavanje konflikata i sporova kroz dijalog i pregovore.

– Posebno pozivam kantonalne i općinske vlasti da na bazi postojećih sudskih rješenja kao i otvorenog dijaloga i dogovora iznađu najbolja rješenja – istakao je ministar Hrnjić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Izvor: Fokus

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas