KAKO JE SEBIJA IZETBEGOVIĆ TROŠILA 1,1 MILIJARDU KM (2): ZZO KS znao za egzodus radnika, ali nije imao ingerencije za provjeru radnih mjesta

Dajem ti stotine miliona KM godišnje za plate uposlenika i s tim novcem radi šta hoćeš. Ne obavještavaj me o otkazima, upražnjenim mjestima… Nisi dužan. Ukratko, ovako izgleda veza između ZZO KS i KCUS-a unazad osam godina. Više od milijardu KM za primanja slilo se na račune najveće zdravstvene ustanove u FBiH, ljekara nije bilo, pacijenti mjesecima čekali(ju) usluge.

Iako su čelnici Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo imali saznanja o odlasku radnika iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u periodu od 2016. do 2023. godine, držali su se početkom godine utvrđenog finansijskog plana. Nerad, uz koji je išlo milionsko dijeljenje iz budžeta, sakrili su iza floskule – „nemamo ingerencije da provjeravamo radna mjesta“ (koja, inače, finansiraju). O odlascima ljekara, medicinskog osoblja i drugih, priznali su Žurnalu, niko ih nije ni zvanično obavještavao.

Premda su, na primjer, pojedini radnici davali otkaze u januaru, a nakon što je utvrđen finansijski plan, to nije omelo ZZO KS da cijelu godinu KCUS-u uplaćuje plate za nepopunjena radna mjesta. Tako su pacijenti, koji redovno plaćaju javno zdravstvo, ostajali bez adekvatne zdravstvene usluge, a viškove na računu prethodna uprava na čelu sa Sebijom Izetbegović mogla je da prikazuje kao – uštede. Ovo svakako nije jedina situacija za prikaz „menadžerskog uspjeha“. Štedjelo se na čišćenju bolničkih prostorija, reagensima, održavanju opreme, rezervnim dijelovima za medicinsku opremu, edukacijama za ljekare, ali i na hrani za pacijente.

ZAPISANO, ISPLAĆENO!

U dopisu ZZO KS upućenom na adresu Žurnala stoji da su „sredstva za finansiranje zdravstvene ustanove nepromjenjiva u toku finansijskog plana“.

„Zdravstvena ustanova je dužna da pruža ugovorenu zdravstvenu zaštitu shodno svojim osnivačkim aktima i programima rada bez obzira na eventualne fluktuacije kadra“, naznačeno je.

Početkom maja 2021. godine mediji su objavili da je čak 13 anesteziologa u jednom danu podnijelo zahtjeve za raskid ugovora. Kao razlog su naveli nezadovoljstvo uslovima rada, pa su mjesec ranije Izetbegovićevoj i kompletnoj tadašnjoj upravljačkoj sviti poslali pismo u kojem su upozorili na katastrofalne uslove rada i korištenje neadekvatnih respiratora za pacijente oboljele od korone.

Informaciju o otkazima anesteziologa na zasjedanju Skupštine KS potvrdio je i tadašnji ministar zdravstva KS Haris Vranić. Zahtjevi ljekara su ignorisani.

Početkom februara 2022. najveću zdravstvenu ustanovu u FBiH, ponovo su izvijestili mediji, napustili su specijalistica interventne kardiologije Majla Ćibo, specijalistica radiologije Aida Vehabović, hirurg Nedžad Rustempašić, kao i još jedan pulmolog. Nekoliko mjeseci ranije u Opću bolnicu s KCUS-a je prešla specijalistica onkologije Maja Banjin…

O kojem onda precizno kvalitetu usluga govorimo, a koji su u skladu sa osnivačkim aktima? Niti se interesovao ZZO KS niti KCUS, koji je vremenom postao privatni feud.

Najvažnije je, naglasio je ZZO KS u dopisu, da nije doznačeno više od iznosa iz finansijkog plana, kojeg usvaja Skupština KS.

Osim što ova institucija, iz koje od 2016. do 2023. godine za plate usposlenih u KCUS-u odlilo više od milijardu KM, tačnije 1.116.724.570 KM, nije brinula kako se troši novac poreskih obveznika, obavezu da ih o promjenama obavještava nije imao ni KCUS.

„U skladu sa utvrđenim načinom finansiranja sredstva za navedenu namjenu doznačavana su u okviru mjesečne tranše, kao 1/12 odobrenih sredstava, uvećana za obračun sredstava za dodatne radnike za koje je ustanova dostavila relevantnu dokumentaciju o izvršenom prijemu u tekućoj godini. S tim u vezi, KU KCUS nije u obavezi da svakog mjeseca šalje spisak uposlenika“, navodi ZZO KS.

Vrijedi li ikoga od navedenih pozivati na nešto moralnih obaveza, savjest…, jer milione maraka koji su se odlijevali i kojim su raspolagali obezbijedili su im, između ostalih, i onkološki pacijenti koji mjesecima čekaju uslugu?!

JESU LI PROMJENE ZAISTA PROMJENE?

Žurnal je 14. juna objavio izvještaje ZZO KS, koje je usvajala kantonalna Skupština, a u kojim se jasno vidi egzodus radnika iz KCUS-a, a kako su izdvajanja za plate iz godine u godinu rasla. Na gubitku su bili jedino građani koje je muka natjerala u čekaonice.

Bivši vršilac dužnosti direktora KCUS-a Alen Pilav počeo je govoriti na ovu temu, a onda se povukao pa još izjavio da nije vidio nezakonite radnje dok je na čelu najveće zdravstvene ustanove u Federaciji Bosne i Hercegovine bila Sebija Izetbegović. Krajem januara ove godine raspisao je konkurs za prijem 49 ljekara specijalista i 13 medicinskih sestara/tehničara i tom prilikom, između ostalog, rekao:

„Radi se o radnim mjestima za koje je KCUS od ZZO KS nastavio dobivati novac za njihove plaće i nakon što su ta mjesta ostala upražnjena, bez da je prošli menadžment raspisao konkurs za njihovu popunu. Umjesto da taj novac koriste za zapošljavanje nedostajućeg i neophodnog kadra, prethodna uprava je novac preusmjeravala za druge svrhe ili za povećanje ušteda KCUS. KCUS nije štedionica, već bolnica i ušteda novca ne smije imati prioritet nad zdravljem pacijenata. Nedovoljan kadar, nedovoljna i dotrajala oprema su glavni razlozi za duži period čekanje na specijalističke i subspecijalističke preglede te radiološko dijagnostičke procedure.“

Ovo saopštenje i danas stoji na zvaničnoj stranici KCUS-a.

Žurnal je mjesecima čekao odgovore na pitanja o nezakonitim uštedama i „drugim svrhama“. Sve to vrijeme u press službi tvrdili su da imaju obimnu dokumentaciju, koju bi trebalo da pogleda pravnik.

Odgovori su bili sve, samo ne odgovori.

„U periodu od 19. januara 2016. do 15. decembra 2023. godine Klinički centar Univerziteta u Sarajevu napustilo je 412 uposlenika, medicinskog i nemedicinskog kadra različitih profila (ne računajući odlaske u penziju i smrtne slučajeve). Za upražnjena radna mjesta, a koja nisu popunjena, nije dolazilo do umanjenja naknade finansiranja radnika od strane ZZO KS, osim za radnike koji su prelazili u druge zdravstvene ustanove. Ukupan iznos doznačenih sredstava nije moguće tačno utvrditi jer KCUS nema podatke strukturi priznatog kadra i iznosu koji se finansira za radnike po struci i stepenima stručne spreme od strane ZZO KS“, stoji u dopisu.

Građanima je u jednom medijskom istupu poručio da je problem kadar, a ne novac. Dakle, 1.116.724.570 KM i nije neka tema.

„Nisam vidio nezakonite radnje u vrijeme dok je na funkciji direktorice bila Sebija Izetbegović. Ono što sam vidio, ispada da je radila pošteno. Ali, KCUS je bolnica, a ne ‘Energoinvest’. Mislim da nije radila dobar posao u pogledu struke. Najveći problem nisu pare, već kadar. Raspisao sam konkurs za 49 specijalista, a 21 se javilo. Otišlo je preko 150 ljekara. Ima ljudi koji su se vratili iz drugih ustanova i ordinacija”, zaključio je.

U usvojenim izvještajima ZZO KS za svaku godinu koju je pomenuo Pilav postoje brojke.

Od 2016. do kraja 2018. godine finansirane su plate 3.179 uposlenika KCUS-a, po godinama – 113.758.017 KM118.815.221 KM i 129.662.591 KM. U 2019. godini broj kadrova je povećan za 119, na 3.298 radnika. Tu je i 69 specijalizanata, a ukupni iznos za plate koji je doznačio Zavod – 142.754.882 KM. Naredne godine broj specijalizanata povećan je na 106, broj finansiranih radnika ostao isti, a iznos povećan na 147.437.186 KM. Egzodus finansiranih radnika prikazan je 2021. godine, sa 3.298 na 3.261. U tom momentu povećan je broj specijalizanata na 146, ali je doznačeni iznos bio manji za 3.405.811 KM (144.031.375 KM). Pretprošle godine KCUS je napustilo čak 85 uposlenika (ukupno je 3.175 finansiranih), broj specilizanata smanjen je za šest, ali je ZZO KS doznačio čak 155.099.051 KM.

U izvještaju Zavoda za prošlu godinu, kojeg Skupština KS još nije usvojila, stoji da je broj radnika nastavio da pada – 3.124, specijalizanata je bilo 142, a i iznos je drastično povećan – 165.166.242 KM

Izvor: zurnal.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas