KOLEKTIVNA DŽENAZA U SREBRENICI: Konačan smiraj će naći braća Efendić i maloljetni Beriz

Foto: F.Z./N1

Posmrtni ostaci 14 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine spremni su za ukop na kolektivnoj dženazi 11. jula ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

“Ovaj broj nije konačan i porodice žrtava koje su do sada identifikovane DNK metodom još uvijek imaju dovoljno vremena, do početka jula, da se odluče na ovaj korak odnosno da daju svoju saglasnost za ukop na ovogodišnjoj dženazi”, kazala je za Anadoliju Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Istakla je da se u Podrinje identifikacionom projektunalaze posmrtni ostaci još 11 žrtava genocida koje su do sada identifikovane i DNK metodom ali i od strane porodica, ali još nema saglasnosti sa njihov ukop.

“Sličan je slučaj i sa još 49 žrtava koje su identifikovane samo DNK metodom, ali porodice ih nisu zvanično identifikovale i nisu dale saglasnost za ukop. U oba ova slučaja, razlog što porodice još uvijek nisu dale saglasnost za ukop je nekompletnost tijela. Porodice odlučuju čekati još neko vrijeme za ukop svojih najmilijih nadajući se da će u narednom periodu biti pronađeni dodatni dijelovi skeleta”, pojasnila je Fazlić.

Među 14 žrtava koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi ove godine nalaze se i dva brata i maloljetnik.

“Prema do sada dobivenim saglasnostima, najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine jeste sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić, rođen 1978. godine u Zvorniku. On je ujedno i jedina žrtva koja će se ukopati ove godine, a čiji posmrtni ostaci su nedavno ekshumirani, tačnije prošle godine”, istakla je Fazlić.

On je u julu 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. godine na području Sućeske, odnosno općine Srebrenica.

“Bit će ukopan uz svoga brata Hazima koji je ukopan 2013. godine. Još uvijek konačan smiraj nije našao njegov otac Omer”, naglasila je Fazlić.

Najstarija žrtva koja će za sada biti ukopana jeste Hamed (Ibrahima) Salić, rođen 1927. godine. Imao je 68. godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe.

“Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine”, pojasnila je Fazlić.

Prema njenim riječima, posmrtni ostaci žrtava su ekshumirani uglavnom u ranijim godinama i to na području Bratunca odnosno iz primarne grobnice Lažete 2000. godine, zatim iz sekundarne masovne grobnice Blječeva 2004., iz masovne grobnice Zeleni Jadar u Srebrenici 2007. godine, i iz masovne grobnice Kamenica 2007.

Neke od žratava su ekshumirane iz dvije masovne grobnice, odnosno njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u primarnoj i u sekundarnoj masovnoj grobnici.

“Ove godine će zajedno biti ukopani braća Efendić – Hasib i Ćamil. Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz različitih grobnica na području Srebrenice, Kula i Potočari i to 2011. i 2006. godine. Oni će konačan smiraj ove godine naći uz svog trećeg brata Edhema koji je u Potočarima ukopan 2007. godine”, naglasila je Fazlić.

Žrtve koje će biti ukopane ove godine u Potočarima ekshumirane su iz grobnica na području Srebrenice, Vlasenice, Zvronika, Bratunca.

Stotine posmrtnih ostataka koje se nalaze u Komemorativnom centru u Tuzli čekaju i na proces reekshumacije kako bi bili pridodani posmrtnim ostacima žrtava koji su pronađeni i ukopani u ranijim godinama.

Ove godine, nakon kolektivne dženaze u Potočarima, tačnije 15. jula, započet će proces reeskhumacija, te će se ove godine reekshumirati posmrtni ostaci 78 žrtava. Njima će se dodati njihovi posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni i identificirani.

Reekshumacije će trajati do 22. jula.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas