MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA HRVATSKE: Nismo protiv humanitarne pomoći Gazi, ali osuđujemo teroristički napad Hamasa, ističemo pravo Izraela na sigurnost

Foto: Goradn Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova RH

Burno je Hrvatskoj nakon sinoćnje sjednice Generalne skupštine UN-a na kojoj je ova država bila protiv rezolucije koja poziva na hitni primirje u Gazi.

Hrvatska je među 14 zemalja koje su bile protiv, zajedno sa SAD, Izraelom, Austrijom, te nekim afričkim zemljama.

Vanjskopolitički analitčar Jutarnjeg lista Željko Trkanjec jučer je napisao da je Hrvatska tako glasala iz tri razloga: SAD, ustaše i Izrael.

No, sad se oglasilo Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske.

“Stajalište Republike Hrvatske je otpočetka jasno i principijelno. Osuđujemo teroristički napad Hamasa, ističemo pravo Izraela na sigurnost i samoodbranu, uz poštovanje odredbi međunarodnog humanitarnog prava kao i zaštitu civilnog stanovništva.

Stoga su netačna tumačenja da je Hrvatska glasovanjem protiv rezolucije u Općoj skupštini UN-a ujedno i protiv humanitarnih stanki, pružanja pomoći Gazi ili zaštite civilnog stanovništva. Uostalom, još prošle sedmice Vlada RH je uputila žurnu humanitarnu pomoć stanovništvu Pojasa Gaze u iznosu od 250.000,00 eura”, poručuju iz Ministarstva.

“U tekstu predmetne rezolucije ne spominje se da je Hamas izvršio teroristički napad 7. oktobra ove godine, kao što se ni ne zahtijeva bezuvjetno puštanje talaca. Ovakav izričaj ide i protiv zaključaka Evropskog vijeća u kojima je Hamas jasno imenovan. Većina država članica EU glasovala je protiv ili bila suzdržana vezano za ovako predstavljenu rezoluciju.

Evropska unija je na sastanku na vrhu Evropskog vijeća predložila ‘humanitarne pauze’ kako bi civilno stanovništvo Pojasa Gaze moglo dobiti potrebnu pomoć, a da Hamas ne dobije potrebnu podršku. Hrvatska je takav prijedlog jasno podržala”, objašnjavaju iz Ministarstva.

“U slučaju predmetne rezolucije, Hrvatska nije mogla podržati nacrt u kojem se ne imenuje niti spominje Hamas koji je izvršio napad i pokolj civila koji se smatra najvećim pojedinačnim stradavanjem Jevreja nakon Drugog svjetskog rata.

Istodobno, Hrvatska ostaje čvrsto posvećena međunarodnim naporima usmjerenima prema sprječavanju daljnje regionalne eskalacije trenutne krize”, zaključuju.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas