MITING ZBOG REZOLUCIJE UN-A O SREBRENICI: „Srpska te zove“ ili „Zovu te vladajuće stranke“

Foto: Buka

“Skup „Srpska te zove“ koji je najavio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a zvanično MUP-u prijavila Opštinska organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica već sada poprima oblike ranije viđenih mitinga entitetske vladajuće strukture. U javnosti se, jednim dijelom, pokušava stvoriti privid da je to narodni skup, ali očito je da se radi o skupu u organizaciji vlasti, prije svega Milorada Dodika, koji je i najaktivniji promoter skupa, objavljuje Buka.

„To je miting slobode i naše budućnosti. Dođite, jer hoćemo da pokažemo da smo zajedno“, rekao je Dodik u izjavi za RTRS.

On je poziv građanima uputio i putem društvenih mreža, uz dijeljenje promotivnog video spota.

Da nije istinski organizator skupa, bilo bi nelogično da predsjednik entiteta kontinuirano i intenzivno promoviše aktivnosti nevladine organizacije.

Zanimljivo je kako se prema podacima stranice Company Wall kao odgovorno lice navodi Mladen Grujičić, član SNSD-a i načelnik Srebrenice. Nije jasno ni kako to udruženje, koje prema podacima poslovnog portala Akta.ba ima godišnje prihode manje od 20.000KM (2022.), može platiti sve organizacijske potrebe: obezbjeđenje, binu, razglas i slično.

Da iza svega stoji vlast svjedoči i poziv OO SNSD Brčko, koji je pozvao građane na miting, navodeći da je organizovan besplatan prevoz do Banje Luke.

Jasno je da će miting biti još jedna poluga vlasti da se pozicionira uoči raspisivanja Lokalnih izbora u maju, a kao povod za miting je navedeno najavljeno usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici pred Generalnom skupštinom UN-a. Opozicija se, gotovo jednoglasno, odlučila za bojkot ovog mitinga. Izuzetak je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković.

„Ja dolazim prvo kao Srbin, pravoslavac, dolazim kao čovjek, dolazim i kao gradonačelnik. Pozivam sve Banjalučane. Svim svojim bićem sam da odbranim nacionalne interese svog naroda, da zaštitimo imovinu Republike Srpske ne gledajući formalno-pravno ko kojoj poziciji pripada, ima tema u kojima to nije važno“, rekao je Stanivuković prije dva dana.

Zamjenik predsjednika PDP-a Nenad Vuković za Buku kaže da PDP ne učestvuje u organizaciji ovog skupa i zvanično kao partija neće učestvovati u tome.

„S druge strane, čuli ste i našeg potpredsjednika koji je u ulozi gradonačelnika, koji ima svoj lični stav, koji je objasnio u medijima, tako da imamo takvo stanje kakvo imamo, što nije neuobičajeno kada je PDP u pitanju. Moj lični stav je da se ja uklapam u ono što je stav Partije demokratskog progresa i mogu da kažem da je meni na neki način zasmetala rečenica Milorada Dodika na pres konferenciji nakon sastanka s koalicionim partnerima, gdje je rekao da “ove političke stranke organizuju taj skup”.

Prema tome, ako to organizuju političke stranke koje su na vlasti, naravno da nama tu nema mjesta“, kaže Vuković.

Dodaje da se pokušala poslati druga slika – da iza skupa stoje institucije, što, pojašnjava, nije činjenica.  Ne može sa sigurnošću reći šta je cilj ovog skupa, ali napominje da je sama tema vrlo bolna za srpski narod i Republiku Srpsku. Sa sigurnošću vjeruje u korist vladajućih od ovog skupa.

“Svjedočimo godinama sličnim situacijama u kojima Milorad Dodik na ovim temama podiže sebi rejting, preigra opoziciju i stavi nas u neki položaj da šta god mi da uradimo, imamo na nekoj strani problem. Ili nismo patriote kako nas on proglasi, ili ako odemo da učestvujemo, budemo proglašeni od naših pristalica da smo opet nasjeli na neku igru Milorada Dodika. Prema tome, nezgodna situacija, koja nam se dešavala više puta u prethodnim godinama“, iskren je Vuković.

Narodni front ranije je najavio da neće podržati skup, a to je u izjavi za Buku potvrdila i predsjednica NF Jelena Trivić.

„Jasan je naš stav da ne idemo na taj miting, jer je to miting Dodika i njegovih poslušnika. Ta priča kako smo mi koji taj miting nećemo podržati nekakvi izdajnici je deplasirana. Što se tiče stranke koju ja vodim, stav da se ne odazovemo tom mitingu je jednoglasan, i u samom rukovodstvu i kod našeg najšireg članstva i simpatizera, niko nije imao dilemu. Nikad u koloni sa onima koji opustošili Srpsku i svojim lošim politikama iz nje raselili preko 300.000 ljudi“, kaže Trivić.

Skup neće podržati ni Lista za pravdu i red, niti SDS. Okupljanje u večernjim satima će uslijediti nakon sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će se naći i izvještaj Međunarodne komisije za Srebrenicu.

Po tom pitanju, odnos opozicije je drugačiji. PDP će podržati izvještaj.

„Mi kao PDP ćemo podržati izvještaj koji je pripremila Vlada vezano za dešavanja u Srebrenici, i u tom dijelu možemo reći da imamo zajednički stav i mišljenje da je taj izvještaj realan, sistematičan i da prikazuje stvarno stanje za Srebrenicu iz tog perioda. Ali, to ne mora značiti da moramo doći na taj skup da bismo iskazali svoje mišljenje o tim događajima iz tog perioda, ili o ovoj rezoluciji o kojoj će se govoriti u UN-u“, rekao je Vuković.

Organizovanje ovakvih skupova nije novost za vlasti Republike Srpske. Miting pod nazivom „Sloboda“ organizovan je 20. aprila 2022.

Organizatori su bili pripadnici BORS-a, ali su brojni učesnici skupa priznali da su u Banju Luku došli na poziv SNSD-a.

Izvor: Buka

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas