MURIZ MEMIĆ UOČI PRESUDE: Tužilaštvo zna čiji zetovi i sinovi su bili na mjestu događaja, šokirali biste se

“Nije me strah u petak otići na izricanje presude. Prihvatit ću odluku Suda kakva god ona bude”, rekao je za Raport Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića, pred izricanje drugostepene presude u predmetu protiv Zijada Mutapa i drugih za prikrivanje dokaza i načina na koji je Dženan stradao prije sedam i po godina.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH u petak u 11 sati saopćit će odluku o sudbini Zijada Mutapa, Alise Mutap, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića i Tužilaštvo BiH, u slučaju oslobađajuće presude, više neće imati pravo žalbe.

Bit će ovo peti put da Muriz Memić i njegova porodica idu na izricanje presude u slučaju stradanja Dženana. Dva puta su Ljubo i Bekrija Seferović oslobođeni pred Kantonalnim sudom, jednom pred Vrhovnim sudom Federacije, a jednom su Zijad Mutap i ostali oslobođeni pred Sudom BiH.

Iako je sedam i po godina borbe iza njega, Muriz Memić još je uvijek pun vjere da će se, kako kaže, saznati istina.

Nije me strah. Prošao sam svašta i naučio sam svašta / Foto: Raport

“Nije me strah. Prošao sam svašta i naučio sam svašta, ali jeste iščekivanje, jeste nervoza. Ovo je sad pitanje hoće li dobiti građani BiH ili će izgubiti. Ja sam izgubio Dženana, ali davno sam rekao da ovo radim zbog drugih. Ja više nemam šta izgubiti, ja samo mogu dobiti ako oni budu okrivljeni.

Šta god bude ja sam spreman. Prihvatit ću kakva god odluka Suda bude, ali šta će biti poslije toga, ja još ne mogu reći. Ali, neću ispasti sigurno kukavica i razočarati građane. Povući se iz ove borbe – to ne dolazi u obzir. Mi ćemo sigurno ići dalje. Na koji način, vidjet ćemo”, kazao nam je Memić.

Josip Barić i Hasan Dupovac se više ne mogu teretiti za isto djelo, ako sada budu oslobođeni, dok će Alisa Mutap i njen otac Zijad, kako nam kaže Muriz, biti u optužnici za ubistvo.

“Alisa je ta koja je bila s Dženanom rame uz rame i to se ne može završiti sa ‘ne sjećam se’. U petak ćemo vidjeti da li je jače ‘ne sjećam se’ ili svi drugi dokazi i svi vještaci koji su rekli da nema amneziju. Onda bi svi mogli sebi dati za pravo da dođu na Sud i kažu ne sjećam se”, kazao je Memić.

Optuženi nemaju para da ovo plate. Ko sve ovo finansira?!

Osvrnuli smo se i na završne riječi odbrane pred Apelacionim vijećem gdje je priliku da nešto kaže iskoristila i sama Alisa Mutap. Između ostalog, rekla je da joj je nuđen imunitet u ljeto 2021. kad je bila u pritvoru.

“Ono ko je Alisi napisao, ja mu se zahvaljujem. Na onaj način da se ona brani nakon sedam i po godina… Opet nije pokazala emocije, saosjećanje, samo se žalila kako joj je bilo u pritvoru. Interesantno je da joj je neko nudio zaštitu i drugi pasoš, drugu država. Valjda će nekad reći ko joj je nudio. Zanimljivo da nije rekla da je to Tužilaštvo BiH. Mogla je uperiti prstom i reći ‘oni su mi nudili'”.

Kaže da nikada ne bi pristao na to da Alisa dobije zaštitu.

 

“Ja sumnjam da joj je Tužilaštvo to nudilo, sigurno bih ja znao za to. Jer, ja nikad ne bih pristao na to da se Alisi da zaštita. Mene bi tužioci morali pitati za to. Ona zaštitu ne može dobiti, sigurno.”

 

Kaže da je nezapamćeno da advokati na ovaj način brane optužene.

“Koliko je njima stalo da ja ne saznam istinu… Istina se zna, oni je ne mogu sakriti. Oni ne brane uopšte ove optužene, brane Dalidu Burzić, brane političare, brane Seada Kreštalicu, Vahida Ćosića, samo da ne dođe do drugog postupka. Kadrija Kolić je jaran od Kreštalice i Ćosića. Oni njih brane. Ovi optuženi nemaju para da ovo plate. Alisa i Zijad ne rade. Ko sve ovo finansira?! Ko stoji iza ovog?”, pita se Memić.

“Ko stoji iza ovoga?”, pita se Memić / Foto: Raport

Tvrdi da odbrana sve vrijeme pokušava zbuniti javnost, pa navodi jedan od primjera.

“Dupovac kaže da su korišteni snimci koje je on skinuo. Kako su korišteni kad on vraća naredbu od Suda nerealizovanu. Sve vrijeme negira da je bio u dvorištu Šerifa Konjevića, a onda kad je svjedočio Šerif pita ga ‘jesmo li s vašeg telefona zvali našeg zajedničkog prijatelja’. Tad ga je njegov advokat povukao da sjedne dole. Znači, sam je priznao da je bio. Ali, njegovi snimci nisu korišteni, nego snimci od 7. aprila 2016. godine. Naredba je od 30. marta, skidani su 7. aprila. Haris Imamović, Elmedin Konaković i Sanela Hasanbegović… ostavili su zapis o izuzimanju snimaka od Šerifa Konjevića. Znači potpisao je dobrovoljnu predaju snimaka Adis Žunjić koji je radio kod Šerifa Konjevića. Oni zbunjuju javnost s tim. Sanela Hasanbegović nosi Hasanu CD u stanicu, a Hasan više nema ništa sa slučajem, jer je slučaj prebačen u Odsjek za krvne i seksualne delikte. Teško je to objasniti za kratko vrijeme. Oni zbunjuju javnost. Treba dobro to upratiti. Ja imam svu dokumentaciju, a dokumentacija ne laže.”

Govoreći o ročištima pred Apelacionim odjeljenjem, Memić podsjeća kako Branko Perić nije dozvolio da svjedoči doktor Kemal Dizdarević u prvostepenom postupku, a Apelaciono odjeljenje je dozvolilo.

“Čuli smo šta je rekao o toj famoznoj amneziji – da je nema, da je nije ni bilo. To su rekli i drugi doktori, i doktor Žujo… Odbrana je onda tražila da svjedoče doktorica Jasminka Dželilović, Azra Alajbegović i Žarko Savić koji su u drugom nalazu rekli da ona ima amneziju. To je odbilo Apelaciono vijeće jer to odbrana nije tražila u prvom postupku. Znači, pokušali su neku igru i nije im prošlo. Zašto se Alisa tri puta vještačila? Amnezija je bila potreba. Alisa sve zna, Alisa je očevidac. I doktor Žujo je opisao da je Alisa bila licem u lice s napadačem, a samim tim i Alisa jer su hodali jedno pored drugog”.

 

 

Novinar Raporta u razgovoru sa Murizom Memićem

U petak očekuje osuđujuću presudu.

“Ne može drugačije. Imamo mrtvu glavu i imamo ‘ne sjećam se’. Šta ćemo onda dalje? Kako će dalje ići postupak? Imamo Dženana koji je ubijen, znamo kako je ubijen, ali eto Alisa se ne sjeća… Ovo su sudije profesionalci, oni znaju ocijeniti o čemu se ovdje radi. Ta Alisina priča je davno pala. Jedna od njenih laži je da su išli na Vidikovac i da je Dženan zvao na večeru. A, kod Dženana su nađene dvije i po marke u džepu. Kako je onda mogao zvati da pojedu picu!? Znači, opet laž Alise Mutap.”

Čiji sinovi i zetovi su bili na mjestu događaja?

Osvrnuli smo se na istragu za ubistvo koja je, čini se, u završnoj fazi.

“Ta istraga je daleko otišla, mnogi svjedoci su saslušani. Tužilaštvo ima dobrih dokaza, ja očekujem uskoro novu optužnicu, nova privođenja, hapšenja.. Ja mislim da će ići dalje kako treba.

Svi ti svjedoci su se javili meni i Feragetu. Ja znam šta su oni rekli. Bez Tužilaštva ja to znam. Tužilaštvo meni ne govori sve šta su saznali u istrazi, to je normalno i razumijem. Ali, većinu toga ja znam jer ti svjedoci koji su svjedočili su meni pričali. Znam da nisu lagali, da su istinu govorili jer su došli ljudi da pomognu. Bilo je i onih koji su mi se izvinjavali nakon toliko godina i govorili ‘izvini Murize, ja sam tada mislio da pomažem. Ali nije to tako bilo’.

Istraga se za sada vodi protiv Dalide Burzić, Vahida Ćosića, Ševala Kovačevića, Merisa Ćate… To su tužioci, komesar, vještak… Ja neću stati dok ne dođem do kraja.”

Iznosi nam i još neke detalje…

“Ima Tužilaštvo sve – čiji su sinovi i zetovi bili na mjestu događaja. Ima svjedok koji im je rekao imena. Ja sam ih davno saznao. Davno sam Dalidi Burzić rekao da kaže ime, a ja ću prezime. Ona to nikad nije učinila. I za to će odgovarati.

Ja sam imena saznao nakon 15-ak dana, a policija ih je znala tu noć. Znači, 8. februara policija je znala sve. I policajci koji su došli od kuće i namještali uviđaj, to je strašno… Dženan je mogao preživjeti da je odmah prevezen u bolnicu.

I ja sam tek nedavno saznao da su brisani i snimci iz Hitne pomoći. Direktorica Hitne Sena Taljanović i Alija Budnjo su od dvije sestre djeca. Brišu se snimci s Hotela Crystal, brišu se snimci u Hitnoj. Izgleda da ta familija voli da briše snimke. Sve je to uvezano tu noć bilo. Čuli ste svjedoka u Sudu ko je došao u Hitnu, koga je direktorica uvela na zadnja vrata.”

Muriz Memić: Sve su oni uspjeli skloniti, pa i napadače… / Foto: Raport

“Alija tvrdi da je Muamer bio u Njemačkoj, mi tvrdimo drugačije”

Dotakli smo se i Alije Budnje i njegovog sina Muamera.

“Alija kaže da je njegov sin Muamer tada bio u Njemačkoj. To oni kažu, mi kažemo drugačije…

Alija Budnjo je u emisiji na Face TV, kad je bio sa mnom, sve slagao. Čak je i meni u oči lagao da je rekao kad sam bio kod njega da će zvati Čamparu. Rekao je da je zvao Asima, a to je čista laž. Ja imam dva svjedoka koja su bila sa mnom.

Možda je Alija nazvao tu noć Asima, ali da ode u Klinički centar dok je Dženan bio u bolnici. Imamo i ta saznanja. Ali, eto, valjda to sve…”

Stigli smo i do detalja iz kobne noći koji bi se tek trebali razjasniti pred Sudom.

“Velik je sat vremena u tom trenutku bio. Sve su oni uspjeli skloniti, pa i napadače… Ne smijem vam iznijeti detalje iz istrage, ali i vi biste se sad šokirali kad bih vam ja rekao šta se desilo.

Svjedoci su pokazali gdje su vidjeli Alisu i Dženana da šetaju. Njena priča o satnici je pala sa snimkom džamije u Lužanima gdje prolaze u 9 i 28. Zato su brisani snimci s Crystala.

Alija Budnjo je meni tu noć u emisiji pokušavao objasniti da se ne vidi mjesto događaja na snimcima. To ja znam bolje od njega. Znam ja Veliku Aleju duže od njega. Znam ja da se ne vidi. Ali, nas interesuje ko je ušao u hotel. Da li su ti napadači ušli u hotel? A, ne gosti neki kako kaže Branko Perić.

Tužno je što je Dženan mogao preživjeti. Bio je na licu mjesta dok su oni namještali uviđaj. Znači policajci su došli od kuće u civilima, namještali uviđaj i naknadno se zove Hitna…”

Kaže da je Alisa Mutap brzo nakon togađaja Dalidi Burzić saopštila imena i sve opisala.

“Kad je Ifet pitao Dalidu ‘je li saslušana’, ona mu je odgovorila da je to bio samo informativni razgovor. Ifet joj je odgovorio da nema informativnog razgovora u Tužilaštvu i rekao je meni da ustanem i da idemo.

Alisu je tad dovezlo službeno vozilo Tužilaštva KS, bez znanja policije. Zašto nije obaviještena policija?”

Kaže da je Dalida Burzić bila kandidat za glavnu državnu tužiteljicu, ali da je tada na tu funkciju imenovana Gordana Tadić.

“Šta mislite da je prošla Dalida? Nikada ne bismo došli do ovog postupka, nikad se istraga ne bi otvorila i zato veliko hvala gospođi Gordani Tadić. I ona je bila žrtva svega ovoga i zato je smijenjena”, kazao je na kraju razgovora za Raport Muriz Memić.

Podsjećamo, drugostepena presuda bit će objavljena u petak u 11 sati.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas