NAJPOZNATIJI SVJETSKI DŽEZ MUZEJ U NEW ORLEANSU: Otvorena izložba o Šabanu Bajramoviću

Foto: DM CAR

Bajramović je prema Tajmu jedan od deset najvećih bluz pjevača na svijetu.

Izložba je otvorena pjesmom “Pitao sam malog puža”, koju je izveo bend Pitera Stena, koji je 2004. pratio Šabana Bajramovića na koncertima u Njujorku.

Bajramović će se naći u društvu svojih idola poput Luja Armstronga, Reja Čarsa i Džejmsa Brauna, kao nesporni kralj balkanskog soula i bluza i svjetski kralj romske muzike.

Pored ličnih predmeta, biće izložene i njegove ploče, kasete, cd-ovi, plakati, knjige i časopisi o njemu, kao i njegova originalna statueta koju Nišvil džez festival tradicionalno dodjeljuje izvođačima za najbolju fuziju džeza sa drugim pravcima.
Šaban Bajramović
Šaban Bajramović: Foto Nišvil

Dio izložbe biće i fotografije nekih od laureata i dobitnika statuete poput Solomona Barka, Bluz Bradersa, Al Di Meole i Kendi Dalfer.

Posjetioci će moci da vide i kratak film o Šabanu, a preko QR kodova i da preslušaju njegove pjesme.

Izložba je rezultat petogodišnjih dogovora direktora Nišvila Ivana Blagojevića i direktora Nju Orleans džez muzeja Grega Lambosija koji je prošle godine konačno posjetio Nišvil festival i džez muzej i upoznao se sa životom i djelom Šabana Bajramovića.

Nemjerljiv doprinos ovoj izložbi dala je i predstavnica Nišvila u Americi Jelena Ivanjac konkretnim dogovorima o samoj postavci i vizuelnom indentitetu izložbe.

Izložba ce biti otvorena narednih šest mjeseci.

Izvor: danas.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas