‘NASTAVLJAJU SE PROBLEMI IZ PROŠLE GODINE’: Zenički rudari obustavili proizvodnju, u 2024. nisu primili nijednu platu

Rudari Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, odnosno jedinog preostalog jamskog pogona “Raspotočje“, jučer su u prvoj smjeni obustavili proizvodnju, potvrdio je predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje“ Nedžad Duraković.

“Nismo dobili nijednu plaću u 2024. godini, odnosno zadnju smo plaću i naknadu za topli obrok dobili za decembar prošle godine, a već smo ušli u treći mjesec. Tako da se nastavljaju problemi iz prošle godine”, kaže Duraković.

On ističe kako se Uprava Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, odnosno vladajućeg društva, jučer sastala te pokušala iznaći rješenje da isplati januarske plaće.

“Niko od naše uprave niti od sindikata nije prisustvovao tom sastanku, ali koliko imamo informaciju nisu postigli dogovor. Trebali bi se sastati i danas, a nadamo se da će se uspjeti dogovoriti”, kaže Duraković u izjavi Feni.

Navodi da se pogon “Raspotočje“, nakon velikog broja prekida proizvodnje tokom prošle godine, od decembra bori s obrušavanjem krovine ispred “širokog čela“.

“To su poslovi koje ljudi rade i mimo kolektivnog ugovora, a nekada smo u tome malo uspješniji, nekada malo manje uspješni. Prije 10-ak dana uspjeli smo osigurati uslove za koliko-toliko normalnu proizvodnju, ali i dalje nam se obrušava krovina ispred ‘širokog čela'”, kaže Duraković, koji ističe kako u potpunosti razumije nezadovoljstvo radnika.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas