NOVI ELEMENT SIGURNOSTI: EU i Vijeće Evrope podržali otvaranje prve sigurne kuće za LGBTI osobe u BiH

Sa ovom sigurnom kućom, LGBTI osobe u BiH ne moraju više birati između toga da ostanu beskućnici ili da ostanu u domaćinstvu u kojem su odbačeni/e ili zlostavljani/e, kaže Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu

Evropska unija i Vijeće Evrope su dodijelili grant Fondaciji “Krila nade” iz Sarajeva, za otvaranje prve sigurne kuće/skloništa za LGBTI osobe u Bosni i Hercegovini.

Ta sigurna kuća/sklonište je otvorena za LGBTI žrtve nasilja u porodici iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, kojima je potrebno brzo preseljenje van svog domaćinstva kao i profesionalna i senzibilizirana psiho-socijalna podrška u sigurnom okruženju.

-Sa ovom sigurnom kućom, LGBTI osobe u Bosni i Hercegovini ne moraju više birati između toga da ostanu beskućnici ili da ostanu u domaćinstvu u kojem su odbačeni/e ili zlostavljani/e. Vjerujemo da će relevantne institucije podržati ovu važnu inicijativu – navela je Bojana Urumova, šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu.

Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju (Delegacija EU) je izjavio da su poštivanje ljudskih prava, dostojanstva, načela nediskriminacije i privatnosti temeljne vrijednosti Evropske unije.

-Iako je uspostavljanje sigurne kuće veliki napredak za zaštitu LGBTI populacije, mi moramo zajedno više raditi kako bi osigurali jednaka prava LGBTI osobama u svim oblastima javnog i privatnog života i moramo da se borimo protiv predrasuda i stereotipa – rekao je Vannini.

Podsjećajući se da je Fondacija “Krila nade” započela svoj specijalizovani psihosocijalni rad sa LGBTI zajednicom prije skoro deset godina, izvršni direktor Fondacije Siniša Sajević je izjavio da postoji konstantan porast broja LGBTIQ osoba koje se suočavaju s nasiljem u porodici koji nemaju gdje otići.

-Postojanje kuće nudi psihološku podršku, edukaciju, prevenciju suicida i osnaživanje, što je ključno za dobrobit i sigurnost LGBTIQ zajednice u Bosni i Hercegovini, koja trenutno nema sličan prostor. Otvaranjem sigurne kuće osiguravamo novi element sigurnosti u našem društvu za sve LGBTIQ osobe kojima je to potrebno – naveo je Sajević.

Otvaranje prve sigurne kuće/skloništa za LGBTI osobe u Bosni i Hercegovini je omogućeno uz podršku projekta “Ka jednakoj, inkluzivnoj i tolerantnoj Bosni i Hercegovini” koji se provodi u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku“, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

Izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas