NOVI UDAR NA ANTIFAŠISTIČKO NASLIJEĐE U MOSTARU, IZ UABNORA UPOZORAVAJU: Bit ćemo prisiljeni da sami fizički branimo imovinu

Antifašističko naslijeđe Mostara ponovo je na udaru klasičnim razbojništvom i neovlaštenim upadom i uništavanjem imovine u kući revolucionara Gojka Vukovića, objavio je UABNOR Mostara.

Oni su podsjetili da je kompletna porodica Vukovića položila je svoje živote za slobodu u antifašističkoj borbi.

“Gojko je stradao 1934. godine, a u otporu okupatorima u periodu od 1941. do 1945. godine stradali su i supruga Zlatka i djeca Mladen, Slobodan, Radojka i Rade, U znak trajnog sjećanja na ovu porodicu Opština Mostar je obnovila kuću i u njoj otvorila muzejsku postavku o revolucionarnom putu 6 članova porodice Vuković. Spomen kuća je tako funkcionirala do posljednjeg rata”, naveli su oni.

Oni su naveli i hronologiju dešavanja kao i posljednje nemile događaje.

“Poslije rata je obnovljena i u njoj djeluju ili su djelovali Savez izviđača Mostara, Mjesna zajednica Donja mahala, Gradski odbor SDA, Mjesni odbor SDA Donja mahala i UABNOR Mostar.

Prilikom prve obnove kuće i njenog pretvaranja u Spomen kuću Opština Mostar je uredno obeštetila bivše stanare dijela kuće, koji je bio djelomično uslovan za stanovanje poslije Drugog svjetskog rata. Ali nemarom opštinskih struktura, pojedini bivši korisnici stanarskog prava, koji su adekvatno obeštećeni ostali su upisani u ZK uredu. Grad do kraja nije proveo uknjižbu.

Dana, 03. marta 2021. godine izviđače Mostara, kao korisnike najvećeg dijela Spomen kuće Gojka Vukovića, tuži familija Pajević na Opštinskom sudu u Mostaru.

Dana 27. jula 2023. godine Općinski sud odbija tužbu kao neosnovanu. Isti se u zakonskom roku žale drugostepenom sudu.

Dana 23. januara 2024. godine Suad Ćehić nasilno ruši pregradni zid prema Đozlića sokaku, postavlja vrata i protuzakonito ulazi u jednu prostoriju na spratu, koju je koristila Mjesna organizacija SDA DONJA MAHALA.

Odmah je obaviještena policija, inspekcija, Grad Mostar, međutim do dana današnjeg nema konkretne podrške. U međuvremenu nasilnici konstantno izbacuje inventar iz spomenute prostorije, a 07. februara 2024. godine upadaju u prostoriju MZ DONJA MAHALA. Ponovo su obaviješteni policija, gradske strukture i šefica odjela za MZ. Međutim, ponovo izostaje podrška i reakcija nadležnih institucija.

Gradonačelnika Grada Mostara daje obećanje da će se Grad aktivno uključiti u odbranu svoje imovine. U nekoliko narednih dana, spomenuti Suad Ćehić je pobacao sav inventar i arhivu ratnu i postratnu Mjesne zajednice DONJA MAHALA. O tome postoje snimci. Obaviještena je policija, Tužilaštvo HNK, te Pravobranilaštvo Grada Mostara. Međutim, rješenja još uvijek nema.

Posljednjih dana, Suad Ćehić nasilno ulazi u još 2 prostorije u Spomen kući. To je kuhinja i prostorija koju koristi UABNOR Mostar.

Nakon svega pitamo se da li je ovakav odnos gradskih struktura prema ovoj Spomen kući takav jer ona pripada antifašističkom nasljeđu. Primjer odnosa prema Partizanskom spomen groblju navodi nas na takve zaključke.

Ako nadležne gradske strukture hitno ništa ne poduzmu bit ćemo prisiljeni sami fizički braniti i našu imovinu koja se nalazi u Spomen kući Gojka Vukovića, ali i samu kuću kao važan spomenik koji svjedoči o antifašističkoj borbi Mostara. Ako do toga dođe posljedice mogu biti loše, a za njih će biti odgovorni oni u Gradu koji ne djeluju. Smrt fašizmu – sloboda narodu”, objavili su iz UABNORA-a.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas