PETA BH. POVORKA PONOSA: Sa skupa poslane poruke protiv nasilja, mreže preplavljene jezikom mržnje

Foto: Armin Durgut/Pixell

Peta Bh. povorka ponosa održana je danas u Sarajevu s motom “Volim da se ne bojim”, a njen akcent je na nasilju koje proživljavaju LGBTIQ+ osobe. Istovremeno, ispod vijesti o ovom događaju, na društvanim mrežama dominira jezik mržnje  i nerazumijevanja problema ove populacije. 

“Cilj je prevenirati nasilje u društvu, koje nažalost, kulturu nasilja gaji kao normalan i opšteprihvaćen standard življenja. Društvena zajednica u kojoj je izvršena normalizacija nasilja ostavlja dugoročne posljedice upravo na to društvo, jer ugrožava integritet i prava svakog čovjeka, koja se temelje na tome da svi i sve budemo slobodni_e i živimo dostojanstven život u otvorenim i inkluzivnim sredinama”, saopštili su organizatori.

Povorku su, kao i prethodnih godina, obezbjeđivale jake policijske snage a režim saobraćaja je u Sarajevu izmijenjen.

Okupljanje učesnika počelo je u 16 sati kod Historijskog muzeja a na nekim od transparenata koje su nosili pisalo je: “Naša ljubav nije grijeh“, “Glasno protiv fašizma”, “Sloboda za sve“, “Pametan voli, budala tlači”, “Želimo okupljanje bez policijske izolacije”, “Oslobodimo institucije od homofobije”…

U 18 sati učesnici povorke – LGBTQI+ osobe, građani i aktivisti prošetali su do Narodnog pozorišta, a šetnja je prošla bez incidenata. Osim zastave LGBTQI+ populacije nosili su i zastavu Palestine koja za njih predstavlja simbol otpora.

 

Peta BH povorka ponosa/foto Armin Durgut

“Ulicama su se orili zvukovi slobode i otpora. Ne pristajemo na diskriminaciju, nasilje, stigmatizaciju”, izjavila je jedna od učesnica povorke Dina Bajrektarević.

Nakon obraćanja učesnika povorke upriličen je DJ program. Peta BH Povorka protekla je bez ijednog incidenta.

Peta Bh. povorka ponosa u fokus stavlja lična iskustva LGBTIQ+ osoba, s naglaskom na različite oblike nasilja koje su preživjeli i posljedicama koje je to nasilje ostavilo na njih.

ZAHTJEVI POVORKE PONOSA

Kako su istakli organizatori Povorke,  njihovi zahtjevi su godinama isti, ali po tom pitanju institucije ništa ne čine.

Zahtjevamo da prepoznate naše porodice u zakonodavstvu. Mi već pet godina ističemo potrebu za donošenjem zakona za istospolna partnerstva što je sramota naših institucija što ga ne donose jer naše porodice dijele iste porodične vrijednosti kao i vaše. I naše porodice su svetinje, poštovanje i ljubav – to je dom. Danas glasno poručujemo da ne pristajemo na vašu tromost kada tražimo zaštitu od nasilnika koja je prividna koja traje koliko i kazna za počinioca”, izjavila je članica Organizacionog odbora BH Povorke ponosa Anisa Pračić Šehić..

“Volimo da postojimo kao transrodne, nebinarne i aseksualne osobe jer smo svi autentični građani i građanke koji doprinose progresivnom, ekonomskom, kulturnom i političkom razvoju ovog društva. Želim poslati poruku s ovog mjesta institucijama da spriječe femicid jer na desetine žena je ubijeno u posljednjih nekoliko godina, dok se vi ograđujete od propusta u sistemu kojeg ste vi takog napravili i izražavate saučešće. Trebate zaustaviti femicid kako bi se svaka žena osjećala sigurnom. Mi nismo izabrali fašizam već antifašizam i zato ponoso mašemo našim zastavama jedinstva, slobode, ravnopravnosti, autentičnosti i ljubavi. Zato ponosno kažemo da volimo da se ne bojimo”, zaključila je Pračić Šehić.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy podržao je BH povorku ponosa.

“Dok Sarajevo po peti put obilježava Mjesec ponosa, mi iz Ambasae SAD stojimo uz pripadnike LGBTQI+ zajednice u BiH i podržavamo njihovu borbu da žive u slobodie i autentično, kao građani Bosne i Hercegovine, bez straha od prijetnji, nasilja i diskrimacije…Nijedno društvo ne može napredovati bez potpunog priznavanja i zaštite svih svojih pripadnika. Previše pripadnika zajednice LGBTQI+ zajednice, građana ove zemlje, žive pod sjenom diskriminacije, nasilja i straha” rekao je Murphy. On je naglasio da je važno da institucije BiH, na državnom, entitetskom, kantonalnom i opštinskom nivou, urade više da zaštite njihova prava.

“Svi vi koji sudjelujete u obilježavanju Mjeseca ponosa ovog juna u BiH, pripadnici LGBTQI+ zajednice i oni koji vas podržavaju, znajte da Ambasada SAD slavi zajedno s vama”, poručio je ambasador SAD u BiH.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.

Maja BJELAJAC

Maja Bjelajac je bosanskohercegovačka novinarka, član redakcije Valterportala. Radila u brojnim medijima, od čega najduže na Radiju Slobodna Evropa i Inforadaru.