POVODOM PRIJETNJI ORGANIZATORKI FESTIVALA ‘MIREDITA’: Tužilaštvo Srbije naložilo istragu

Foto: RSE

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je utvrđivanje identiteta osobe koja je poslala paket sa pretećom porukom jednoj od organizatorki festivala “Mirëdita, dobar dan” Sofiji Todorović.

Dan nakon što je policija u Srbiji 27. juna zabranila održavanje festivala, na adresu programske direktorke Inicijative mladih za ljudska prava stigao je paket sa pismom preteće sadržine i isečenom svinjskom glavom.

Pismo u kojem se navodi da se “situacija u svetu menja i da dolaze neka druga vremena”, potpisano je sa “Narodne patrole”.

Reč je o neregistrovanoj ultradesničarskoj organizaciji, poznatoj po antimigrantskim akcijama i vezama sa ideološki bliskim grupama iz Rusije.

“Dežurni javni tužilac naložio je utvrđivanje identiteta lica koje je preduzelo radnju slanja paketa, utvrđivanja drugih okolnosti, te dostavljanja izveštaja o postupanju policijskih službenika”, saopštila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparolka Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu Branka Gajić.

Festival “Mirëdita, dobar dan”, koji promoviše saradnju između kosovske i srpske kulturne i umetničke scene, trebalo je da se održi u Beogradu od 27. do 29. juna.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije je zabranilo održavanje festivala “zbog opasnosti od ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine”, posle okupljanja ultradesničara koji su se protivili njegovom održavanju.

Inicijativa mladih za ljudska prava, kao organizator festivala, ocenila je da je Srbija zabranom “pokazala da sloboda okupljanja važi samo za huliganske grupe, ali ne i za učesnike i goste festivala”.

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je da ne vidi smisao festivala i da je lično smatrao da je najbolji odgovor organizatorima te manifestacije “prezir”.

Zabranu festivala osudile su nevladine organizacije iz celog regiona, pojedine opozicione stranke u Srbiji, a žaljenje je izrazila i Evropska unija.

Izvor: RSE

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas