PREMIJER HOLANDIJE NIJE ODUŠEVLJEN: Nema podrške dok ne vidimo rezultate, vrijeme curi

Foto: AA

Premijer Holandije Mark Rutte, koji važi za jednog od najvećih skeptičara za otvaranje pregovora za BiH, kazao je da nas da je pred BiH još puno posla.

On je danas zajedno sa delegacijom EU koju čine još Andrej Plenković i Ursula von der Leyen, imao niz sastanaka s predstavnicima vlasti u BiH, ali čini se da nije baš oduševljen.

Rutte odnosno Nizozemska su bili najveći protivnici da BiH dobije datum za otvaranje pregovora sa EU na prošlom sastanku u Evrospkog vijeća u decembru.

“Sve ove diskusije, zajedno sa sastancima predstavnika vlasti, daju nam jednu široku sliku prilika i stanja u BiH u kontekstu evropskog puta i potencijalnih narednih koraka u procesu pristupanja”, rekao je Rutte.

On je rekao da BiH i Nizozemska imaju dugogodišnje duboke veze i jednu stranicu koju ne treba zaboravljati i o kojoj treba stalno govoriti, misleći na genocid u Srebrenici.

Rutte je podsjetio da snage Nizozemske čine i dio EUFOR-a, s njima je razgovorao jučer.

“Ovo jeste u interesu BiH ali i EU da kandidati budu što snažniji kroz ispunjavanje uvjeta.

Proces pristupanja je bio i ostat će proces koji se procjenjuje na osnovu rezultata uz dugoročene efekte. Reforme su neodvoiv dio ovog procesa. Ako pogledamo sadašnje stanje moramo biti iskreni i reći da je još puno posla pred BiH prije nego postigne potrebni stepen ispunjenosti uslova.

Potreban je suštinski napredak po popisu 14 ključnih prioriteta prije naredne faze. Ja vas uvjeravam da BiH nije sama”, istakao je Rutte.

Na direktno pitanje da li će promijeniti mišljenje o BiH nakon posjete Sarajevu, Rutte je kazao sljedeće:

“Cijeli proces mora biti utemeljen. Nema prečica, moramo biti sigurni da BiH ostvaraje rezutlate u vladavini prava, sprečavanju sukobu interesa, sporazumu sa Frontexom, sigurnosti izbora. Još je jako puno posla do marta. Ja nisam spreman u ovom trenutku. Danas me uvjeravju da se na tome radi i to jeste ohrabrenje. Ali moramo vidjeti hoće li se to desiti. Ovo su veliki zahtjevni zadaci kada ih pogledamo. Nizozemskoj je vrlo važno, ako će se napraviti naredni korak, da ne bude prečica i da se ispune kriteriji. Razumijem da je ovo kompleska zemlja i da je to rezultat historije, ali ono što smo danas čuli mnogi su na raspolaganju da daju doprinos ,ali moramo vidjeti konkretne rezultate. Vidjet ćemo šta će se desiti u narednih šest sedmica, vrijem curi”.
Izvor: raport.ba
Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas