PROSLAVA ROĐENDANA KRALJA CHARLESA III U BIH: Fokus na dostignućima u kulturi i hi-tech kreativnoj industriji

Ambasada Velike Britanije u BiH skupa s prijateljoima iz cijele Bosne i Hercegovine sinoć je proslavila rođendan Njegovog veličanstva kralja Charlesa III. Ovogodišnja proslava bila je usmjerena na postignuća Ujedinjenog Kraljevstva na polju kulture i visoko-tehnološke kreativne industrije.

“To je prilika da pokažemo najbolje što Britanija ima za ponuditi, da slavimo rad Kralja Charlesa III i da zahvalimo našim prijateljima i partnerima ovdje u Bosni i Hercegovini na svemu što radimo zajedno kako bi izgradili bolju budućnost za sve”, rekao je ambasador Julian Reilly u obraćanju prisutnim medijima.

“Ove godine smo se fokusirali na izvrsnost Ujedinjenog Kraljevstva u polju kulture i hi-tech kreativne industrije. Od filmske industrije do muzičke produkcije, pa online igrica – Ujedinjeno Kraljevstvo je predvodnik. Ovdje, u Bosni i Hercegovini, Ambasada i British Council povezuju stručnost iz Ujedinjenog Kraljevstva sa lokalnim partnerima, kompanijama i pojedincima. Drago mi je što je sa nama večeras veliki broj naših Chevening stipendista, od kojih mnogi rade na polju umjetnosti i kulture, što je sama srž svakog društva. A to mi znamo i slavimo u Ujedinjenom Kraljevstvu stalno, jer, naša snaga je u našim različitostima”, zaključio je ambasador Velike Britanije u BiH.

Pored brojnih zvanica iz Bosne i Hercegovine, ovogodišnjoj proslavi prisustvovao je i specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan, lord Stuart Peach.

Gostima su se predstavili britanski vojni gajdaš major Alan Thomson i vojni bend The Band of the Royal Regiment of Scotland, koji su u ponedeljak, 10, juna, održali odličan koncert za građane Sarajeva, u sklopu Dana Britanije koje organizuje Općina Stari Grad.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas