SLUČAJEVI FEMICIDA SVE ČEŠĆI A NASILNICI BEZ ADEKVATNE KAZNE: 183 života u regionu ženama oduzeli partneri!

Foto: F.Z./N1

Slučajevi femicida u BiH sve su češći i Zakoni u BiH ne prepoznaju ih kao takve. Donosioci odluka u našoj zemlji i dalje nemaju sluha da promjene Krivični zakon koji će pooštriti kazne nasilnicima.

Stručnjaci navode da ih to samo ohrabruje kako bi nastavili sa nasiljem, a u velikom broju slučajeva, na kraju počine i ubistvo ili pokušaju da usmrte žene.

Nakon ubistva Nizame Hećimović u Gradačcu, početkom avgusta ove godine, koje je počinio Nermin Sulejmanović, povećani su slučajevi napada na žene, ubistva i pokušaji ubistva, govore statistički podaci.

Samo dvije sedmice poslije ubistva Nizame Hećimović, Mevludin Aljić usmrtio je svoju partnerku Tahiru Čamdžić u Živinicama. Prije toga joj je uputio više od 27 uznemirujućih poziva. Aljić je došao u Tahirinu kuću, usmrtio je i nakon počinjenog ubistva, presudio sebi.

Skoro u isto vrijeme, u Bijeljini je je muškarac pokušao da usmrti svoju partnerku, nanijevši joj tjelesne povrede nožem. Nakon pokušaja ubistva, zabarakadirao je ulazna vrata kako niko ne bi mogao ući, a potom je izvršio samoubistvo skočivši sa 4. sprata.

U septembru je u Zavidovićima Mersud Halilović usmrtio radnicu pekare Aidu Dendić iz lovačke puške, a zatim je izvršio samoubistvo. On je pušku krio ispod haube, kako policija, ukoliko ga zaustave, ne bi pronašla oružje.

Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, u našoj zemlji je od 2015. godine ubijeno više od 60 žena.

Sve je više žena koje se obraćaju za pomoć, pa je, primjera radi, u Bijeljini udvostručen broj žena u Sigurnoj kući u odnosu na prethodnu godinu.

Poražavajuće je da je u oktobru Narodna skupština Republike Srpske odbila da stavi na dnevni red Nacrt izmjena Krivičnog zakonika kojim se predlaže da se počiniocima femicida izriče zatvor od najmanje deset godina do doživotne kazne. Usvojili su izmjene drugog zakona koje je predložila Vlada Republike Srpske, kojima se definiše ubistvo žene kao posebno krivično djelo, ali ne predviđaju posebne kazne.

Ni u regionu nije ništa bolja situacija. U Srbiji je u prvih devet mjeseci ove godine ubijeno 26 žena. Taj broj se svake godine povećava, iako razne nevladine organizacije upozoravaju i traže da se po tom pitanju nešto učini.

Od 2020. do kraja septembra 2023. godine u Hrvatskoj su počinjena 43 femicida. U zadnje tri godine, desila su se 183 slučaja femicida koja su počinjena u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas