SPEKTAKL NA NAŠIM ULICAMA: Prvi put u istoriji bolid Formule 1 vozit će se u BiH

Foto: redbull.com

Prvi put u istoriji, bolid Formule 1 vozit će se ulicama Bosne i Hercegovine. Red Bull Showrun Sarajevo bit će održan 9. juna u glavnom gradu naše zemlje i preobrazit će urbane prostore Sarajeva u jedinstvenu pozornicu za automobilistički performans tokom kojeg će legendarni Red Bull Racing Formula 1 bolid prirediti dan za pamćenje za sve posjetioce.

Prateći program uključit će muzičke performanse, ali i nastupe poznatog njemačkog dvojca Red Bull Driftbrothers, te virtouza na stunt motoru Arasa Gibieza. Svoju poruku građanima Sarajeva u ime Red Bull Racinga, poslao je legendarni F1 vozač David Coulthard koji je naglasio da je Sarajevo jedan od samo devet gradova u svijetu koji će ugostiti Red Bull Showrun.

“Osvojili ste naša srca svojom bogatom kulturom, živopisnom historijom, a poseban duh ljudi na ovim prostorima učinit će događaj još posebnijim, poručio je Coulthard.

Naglašavajući da Red Bull Showrun vrhunski spoj moto sporta, muzike i uzbuđenja, Jadran Crnogorac ispred organizatora je istakao da će bolid proći trasom od Marijinog Dvora do Mašinske škole i nazad pored Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

“Bosna i Hercegovina i Sarajevo sigurno zaslužuju ovakve događaje i ovo je naša posveta gradu.”

Ministar saobraćaja KS, Adnan Šteta, naglasio je da je sretan što su Vlada KS i Ministarstvo svojim radom stvorili ambijent da se ovakvi događaji dešavaju u Sarajevu i da je ekipa iz Red Bulla to prepoznala.

“Ponosan sam što ćemo biti dio svjetskog projekta. Prvi put na našim saobraćajnicama proći će bolid i sa nestrpljenjem čekamo juni. Spremamo se kako bi sve bilo savršeno. Neke stvari nećemo otkrivati, bit će mnogo iznenađenja, a mi ćemo biti prava podrška kako bismo iz Sarajeva poslali još jednu fenomenalnu sliku u cijeli svijet“, istakao je ministar Šteta.

Ministar kulture i sporta KS, Kenan Magoda, kazao je da je mnogo događaja i projekata koje će ministarstvo ove godine podržati, ali da je „Red Bull Showrun Sarajevo 2024“ jedan od najznačajnijih.

“Čeka nas cjelodnevni svjetski događaj, prepun sportskih, kulturnih i muzičkih dešavanja. Ovo se u Sarajevu dešava prvi put i vjerujemo da će biti potpuni spektakl za sve koji budu prisutni i sve koji budu pratili na televiziji i online platformama. Prostor u i oko Zemaljskog muzeja bit će centar dešavanja 9. juna, zato danas simbolično iz našeg muzeja šaljemo poruku da Sarajevo zaslužuje biti na listi najvećih događaja u regiji i svijetu“, naveo je Magoda.

“Ovo je svjetski show, izuzetno kvalitetan i važan događaj i mi smo počašćeni da se dešava upravo u Sarajevu. Turistička zajednica KS kontinuirano podržava projekte koji Sarajevo između ostalog predstavljaju kao kulturnu, historijsku, muzičku, gastrnomsku, te naravno i sportsku metropolu iz koje šaljemo pozitivne vibracije u cilju privlačenja turista, te naravno ugodnog boravka svih koji dolaze na različita takmičenja odnosno događaje. Učesnicima želimo poseban i uzbudljiv boravak u Sarajevu“, naglasio je predsjednik Turističke zajednice KS, Haris Fazlagić.

Glavni dio Red Bull Showruna koji uključuje vožnju bolida u centru grada planiran je od 14 do 16 sati u nedjelju, 9. juna, ali organizator poručuje da je planiran cjelodnevni zabavni program sa koncertima i afterpartijima kako bi posjetioci imali ispunjen i zabavan dan u Sarajevu.

Na događaju se očekuje preko 50.000 gledalaca iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta, a svi oni koji ne budu u mogućnosti pridružiti se na lokaciji, moći će uživati u direktnom TV prenosu na Sport Klubu.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas