ŠTRAJK RADNIKA U PRAVOSUĐU PARALISAO PRIVREDNI KRVOTOK RS: Brojni privredni subjekti prijete tužbama!

Za bilo koji pravni posao neophodan je izvod iz sudskog registra ne stariji od tri mjeseca. Pošto ne radi sudski registar, notari ne mogu da ovjere nijedan ugovor, čak ni ugovor o kreditu, usljed čega privrednim subjektima propadaju poslovi koji su trebali da budu plaćeni tim kreditnim sredstvima, istakao je predsjednik Advokatske komore Srpske Borislav Radić.

Zaposleni u pravosuđu Republike Srpske, koji su u štrajku od 28. februara, juče su izašli u štrajkačku stražu ispred pravosudnih institucija. Daktilograf Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Tatjana Bajlović istakla je da je razočarana neuspjelim pregovorima sa resornim ministarstvom, koji traju godinu.

PAD POSLOVANJA

– Tražimo ono što nam po zakonu pripada i ništa više. Tražimo da živimo od svoje plate, da svojoj djeci možemo priuštiti normalan život. Imamo veliku podršku tužilaca i advokata. Pozvali smo i premijera i predsjednika Srpske da se uključe u naše pregovore sa resornim ministarstvom i da riješimo ovaj problem, kazala je Bajlović.

Štrajk radnika u pravosuđu potpuno je paralisao privredni krvotok Srpske, kojoj brojni privredni subjekti prijete tužbama za naknadu štete koju su pretrpjeli zato što nisu mogli da dobiju izvode iz sudskih registara. Advokati i notari tvrde da entitetu prijeti pravi kolaps ako se odmah ne uspostavi minimum rada sudskih registara.

– Nerad sudskih registara izaziva dodatne probleme nakon nedavnog stupanja na snagu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti BiH. Prema odredbama tog zakona usvojenog polovinom februara, za bilo koji pravni posao neophodan je izvod iz sudskog registra ne stariji od tri mjeseca. Pošto ne radi sudski registar, notari ne mogu da ovjere nijedan ugovor, čak ni ugovor o kreditu, usljed čega privrednim subjektima propadaju poslovi koji su trebali da budu plaćeni tim kreditnim sredstvima, istakao je predsjednik Advokatske komore Srpske Borislav Radić.

U problemu su brojne kompanije koje se ne mogu prijavljivati na tendere javnih institucija i preduzeća, jer ne mogu priložiti važeći izvod iz sudskog registra. Radić dodaje da je Notarska komora RS-a dobila obavještenje da se izvodi iz sudskog registra mogu dobiti ukoliko je ugrožena bezbjednost Republike ili prijeti opasnost po zdravlje stanovništva.

Podsjećamo, radnici u pravosuđu RS-a stupili su u generalni štrajk 28. februara, od kada je u 34 suda i tužilaštva obustavljen proces rada uz poštovanje zakonskog minimuma. Među glavnim zahtjevima sindikata je da se procenat povećanja plata svih zaposlenih uskladi sa procentom povećanja plata nosilaca pravosudnih funkcija. Takođe, traže da se prekine diskriminacija radnika pravosudnih institucija u odnosu na sudije pri isplati regresa, toplog obroka i naknada po osnovu radnog staža.

UPOZORENJE

U Ministarstvu pravde Republike Srpske kažu kako nisu u mogućnosti prihvatiti zahtjeve Sindikata pravosuđa, jer budžetom koji je usvojen za 2024. nisu predviđena sredstva za povećanje plata.

– Zakonom o štrajku Republike Srpske propisan je i uređen postupak organizovanog prekida rada i odbacujemo tvrdnje o nezakonitom smanjenju plata. Navedenim zakonom propisano je da radnik koji učestvuje u štrajku nema pravo na naknadu plate za vrijeme odsustvovanja sa rada zbog učešća u štrajku ukoliko se poslodavac i štrajkački odbor drugačije ne dogovore. Istim članom propisano je da radnik, koji je dužan da radi za vrijeme trajanja štrajka, radi obezbjeđivanja minimuma procesa rada, ima pravo na platu koja mora biti srazmjerna vremenu provedenom na radu, poručuju iz resornog ministarstva.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas