SUĐENJE DODIKU I LUKIĆU: Inspektori SIPA-e nisu zvali Dodika jer ‘predsjednika ne zove svako’

U Sudu BiH održano je ročište u predmetu Milorad Dodik i Milošu Lukić, jer je sutkinja Sena Uzunović saopćila da je Sud BiH odlučio da ponovo spoji ove predmete u jedinstven spis.

Međuti, sutkinja Uzunović je napomenula da ih Sud u svakom trenutku može razdvojiti.

Jasno je da s ovim sutkinja Uzunović htjela poručiti da ukoliko budu postojali razlozi, kao što je to ranije bila bolest Miloša Lukića, da bi u nekom sločnom slučaju ponovo mogli biti razdvojeni.

Iako je Tužilaštvo BiH je najavilo saslušanje četiri svjedoka iz SIPA-e, odmah je rečeno da su Sudu pristupila tri, jer je jedan javio da je zbog bolesti spriječen, na kraju je svjedočio samo jedan.

Saslušan je inspektor SIPA-e Dragan Kremenović koji radi u odjelu u Banjoj Luci.

On je govorio o tome koje je radnje poduzimao kao inspektor SIPA-e u ovom predmetu, kada su stigle prve naredbe, pojasnio je na koji su način pripadnici SIPA-e stupili u kontakt sa osumnjičenima.

Kremenović je ispitivao Dodika i Lukića u julu prošle godine kada je SIPA dobila naredbu od Tužilaštva BiH za provođenje istrage.

Kremenović je prvo odgovarao na pitanja tužiteljice Biljane Golijanin, potom ga je unakrsno ispitivala odbrana Milorada Dodika i Miloša Lukića.

Kremenović je kazao da je po naredbi Suda BiH iz Kabineta Milorada Dodika i prostorija Službenog glasnika RS izuzeta određena dokumentacija koja se odnosila na istragu. On je pojašnjavao i način na koji je to urađeno te je kazao da su o svemu izvještaji dostavljeni Sudu i Tužilaštvu BiH.

Goran Bubić je insistirao u pitanjima Kremenoviću, te ga je i citirao kako je bilo vidljivo da je sve urađeno po nalogu Tužilaštva koje je htjelo ubrzati, pa je bilo kršenja zakona. A najviše je komentirao to što Dodik nije dobio pismeni poziv na saslušanje.

Ali Kremenović je kazao da procjena bila takva da s obzirom na to da se radi o štićenoj ličnosti, oni obavijestili Dodikovog šefa kabineta i da su ga izvjestili o tome da je Dodik osumnjičen i da su na taj način ugovorili termin za uzimanje izjave.

Kremenović je istakao da je sva dokumentacija koju su dobili predata dobrovoljno i da je bila korektna saradnja osumnjičenih tokom istrage.

“Sve mjere su rađene u skladu sa zakonom i pravila i o sve u su dostavljeni izvještaji”, naveo je Kremenović.

Međutim, advokat Bubić je insisitrao da je trebalo unaprijed obavijestiti Milorada Dodika u kojem će svojstvu biti ispitan u SIPA-i, a svjedok je kazao da ne zna da li je Dodikov šef kabineta njemu prenio sve informacije.

Na upit zašto nije direktno kontaktirao Dodika, Kremenović je kazao da nije uobičajeno da svako zove predsjednika i da su se zbog toga odlučili da ga obavijeste preko Kabineta.

Svjedok se izjasnio o više dokumenata, a koji su ustvari zapisnici ili ivzještaji koji su sačinjavani tokom istrage i o njihovoj autentičnosti jer je na njima njegov potpis. On je za svaki potvrdio da je nastao u SIPA-i.

Pored njegovog, naa tim dokumentina tu su bili i potpisi drugih svjedoka, Petra Đukića i Brankice Milanović.

Odbrana optuženih nije sporila niti jedan dokument prikazan u sudnici, pa je sutkinja Uzunović postavila pitanje ima li potrebe da se saslušavaju drugi svjedoci koji bi isto trebali potvrditi autentičnost. Odlučeno je da zbog toga neće biti saslušani ti svjedoci.

Četvrta svjedokinja trebala je biti Milica Šerbula, službenica SIPA-e, ali je Uzunović je napomenula da neće moći godinu dana da se pojavi pred Sudom.

Za naredno ročište 3. aprila Tužilaštvo je za svjedoke pozvalo Vladimira Jankovića i Milku Devušić, koji su također bili direktori Službenog glasnika RS.

Devušić je čak podnijela ostavku jer nije htjela potpisati Dodikov ukaz koji je kasnije Lukić objavio u Službenom glasniku RS.

Sudu se želio obratiti i Milorad Dodik nako svjedočenja Kremenovića.

On je to htio dok je Tužilaštvo iznisilo materijalne dokaze ali mu je sutkinja Uzunović rekla da se strpi, pa mu je dala riječ kasnije.

“Već sam mislio da nemam prava. Želim iznijeti impresije. Ne razumijem zašto je ovaj svjedok ovdje. On može reći da smo sarađivali i da je sve bilo bez problema. Maltretiramo se ovdje, ovo govori koliko je Tužilaštvo nemarno i neodgovorno i pravi farsu”, rekao je Dodik.

Sutkinja Uzunović je ponovo podsjetila Dodika da nikoga ne vrijeđa, a on je rekao da nema tu namjeru.

Izvor: raport.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas