“TROJKA 2” SAOPŠTILA IMENA: Ko će se sve u Sarajevu boriti za načelničke fotelje

Iako zvanično izlaze samostalno, SDA, SBiH i DF će u svakoj od općina imati samo po jednog kandidata, kojeg će podržati i ostale dvije stranke

Trojka 2, kako je već dobila naziv saradnja stranaka SDA, SBiH-a i DF-a, će imati zajedničke kandidate za načelnike općina u Kantonu Sarajevo. Ovu onformaciju na zajedničkoj pres konferenciji potvrdili su predsjednici kantonalnih odbora ovih stranaka Faruk Kapidžić (SDA), Almir Bećarević (SBiH) i Albin Zuhrić (DF).

Prema ovom dogovoru, SDA će kandidovati svoje ljude u šest sarajevskih općina i to u Starom Gradu, Ilijašu, Vogošći, Hadžićima, Trnovu i Ilidži. Od preostale tri općine, dva kandidata će dati SBiH i to Semira Efendića u Novom Gradu i Muamera Bandića u Novom Sarajevu. DF-u je u ovoj “raspodjeli” pripala jedna općina i to upravo ona koja je svojevremeno lideru SDA Bakiru Izetbegoviću vrijedila kao i deset drugih općina, Centar. DF će za načelnika ove općine kandidovati Denisa Gratza.

– Dogovorili smo se da načelnike koje predložimo, da se ne preklapaju u općinama. SDA će imati kandidate na Ilidži – Samir Lokvančić, u Hadžićima je to Eldar Čomor, Ibro Berilo u Trnovu, Dženan Selimbegović u Starom Gradu, Migdad Hasanović u Vogošći i Nermin Hodžić u Ilijašu, rekao je Kapidžić.

Prema Zuhrićevim riječima, okupljanjke SDA, SBiH-a i DF-a u jedan savez izazvalo je navodnu paniku u redovima trojke.

– Mediji imaju pravo da iznose svoj stav, pa i da nazivaju ovaj projekt Trojka 2, neka nazivaju. Ovo to nije. Kažu da se stidimo. Mi se ne stidimo gospodina Kapidžića, jer on nije izdavao nelegalne dozvole za gradnju, nije četiri godine protračio građanima u općinama. Mi ćemo nastupiti kao odvojene stranke na ovim izborima. A ja ću vas pitati, kada Mandić prestane biti načelnik u Centru, da li će se iko od građana sjećati jednog njegovog projekta. Eto to su njegovi rezultati, rekao je Zuhrić.

Od ranije se govori da će, ako ove tri stranke budu imale većinu u Gradskom vijeću, za gradonačelnika Sarajeva biti izabran Faruk Kapidžić.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas