U ITALIJI NAJMANJE DEVET MRTVIH U POPLAVAMA: Ljude spašavali s krovova kuća

Evakuirano je oko 10.000 ljudi, a neke građane su s krovova morali spašavati helikopteri

Najmanje devetero ljudi je poginulo, a nekoliko njih se vodi kao nestalo nakon što olujna kiša zahvatila sjevernu italijansku regiju Emiliju-Romagnu izazvavši poplave i klizišta.

Evakuirano je oko 10.000 ljudi, a neke građane su s krovova morali spašavati helikopteri.

Vlasti navode da se 14 rijeka izlilo iz korita, poplavivši 23 grada. Gradonačelnik Ravenne je rekao da je njegov grad sada neprepoznatljiv. Velika nagrada Formule 1 koja se trebala održati ovaj vikend u Imoli, mjestu blizu mnogih najteže pogođenih područja, otkazana je u pokušaju da se smanji pritisak na hitne službe i spriječi ljubitelje utrka da se okupe u pogođenoj regiji.

“Suočeni smo s katastrofalnim događajima koji vjerojatno dosad nisu viđeni”, rekao je novinarima predsjednik regije Emilije-Romagne Stefano Bonaccini.

“Izuzetne količine kiše pale su na tlo koje ih više nije u stanju apsorbirati.”

Najmanje jedan most u blizini grada Bologne se srušio, neke ceste su oštećene, a mnoge željezničke usluge su obustavljene. Registrirano je oko 120 klizišta.

Poplave su uslijedile nakon višemjesečne suše koja je isušila zemlju smanjivši njenu sposobnost upijanja vode i pogoršavši utjecaj poplava, rekli su meteorolozi. Blatnjava voda tekla je kroz povijesne centre Faenze, Cesene i Forlija zapljuskujući krovove parkiranih automobila, potapajući neke trgovine i tjerajući mještane da bježe na najviše katove svojih domova.

Prognoza za naredne dane nije obećavajuća, evo kada stiže stabilizacija

Ravenna je neprepoznatljiva zbog štete koju je pretrpjela. Ministar Musumeci rekao je da je u nekim dijelovima regije u dan do dan i pol palo između 200 mm i 500 mm kiše, u usporedbi s prosječnom godišnjom količinom oborina od 1000 mm.

Izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas