VANDALIZIRAN GOETHEOV INSTITUT U SARAJEVU: Osvanula uvredljiva poruka LGBTIQ+ osobama

Uvredljiva poruka prema LGBTIQ osobama osvanula je jutros na zidu Goethe instituta u Sarajevu, u kojem se održava izložba koja je dio kampanje ovogodišnje Bh. povorke ponosa.

Vandaliziranje se dogodilo u noći nakon otvaranja izložbe „Čestitamo, sramite se“ čime je ponovo poslana još jedna uvredljiva poruka mržnje i to na samom početku Mjeseca ponosa.

„Nasilnici koji prijete na internetu lako prelaze u javne prostore vandalizirajući ih. Stoga pozivamo nadležne institucije da prijetnje shvate ozbiljno i reaguju u što skorijem roku“, naveli su iz Bh. povorke ponosa za Valter portal.

Pomenuta izložba kojom je otpočeo Mjesec ponosa, upravo na brutalan i eksplicitan način stavlja u prostor mrzilačke, prijeteće i nasilničke poruke koje je Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa primao u zadnjih pet godina, kako kroz svoje društvene mreže, tako i kroz privatne profile članova/ica povorke – naveli su iz Bh. povorke ponosa. Dodali su da komentari koje primaju LGBTIQ osobe „oslikavaju homofobno, nasilničko društvo u kom LGBTIQ+ osobe svakodnevno žive i s čim se suočavaju i bore“.

“A onda nas jutros dočekaju ponovo nasilničke poruke i vandaliziranje objekata. Od koga – pa upravo tih istih nasilnika koji će danas pisati prijetnje na internetu, a sutra na zidovima zgrada, dok će prekosutra te namjere pokušati ostvariti kroz fizičke napade na LGBTIQ+ osobe. Takav je bio slijed prošle godine u Banjaluci, a ovim putem pozivamo MUP KS da adekvatno i brzo reaguje na zaustavljanju i sprječavanju ovih grupa da nastave svoje djelovanje, dok ne bude kasno“, saopštili su iz Bh. povorke ponosa te pozvali i sve ostale nadležne institucije da se uključe u borbu protiv nasilničkog ponašanja, da javno reaguju i da rade svoj posao na prevenciji nasilja.

Peta Bh. povorka ponosa održaće se 22. juna u Sarajevu.

 

Pročitajte još:

JEDINA BH ETNIČKA HARMONIJA: Ili kako mržnja prema LGBT populaciji ujedinjuje homofobe i desničare

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas