ZAVRŠILA TURIZAM DA RADI U PROMETU: Andrijana Katić (HDZ BiH) zaposlila predsjednicu GO HDZ BiH Mostar

Kroz naše redovno praćenje natječajnih procedura, jedan oglas za poziciju savjetnika u Ministarstvu prometa i komunikacija FBiH na čijem je čelu HDZ-ova Andrijana Katić bio je posebno zanimljiv.

Naime, u natječaju za posao objavljenom 30. studenog 2023. godine, pod nazivom “JAVNI KONKURS za popunu radnih mjesta državnih službenika u Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija” tražile su se dvije osobe na pozicijama stručnog savjetnika za analitičke poslove u kabinetu ministra, te stručni suradnik za pravne poslove – Odsjek za normativno-pravne poslove i upravno rješavanje u Sektoru pravnih i općih poslova.

Turist u Ministarstvu prometa

Za poziciju 1., propozicije su bile u najmanju ruku neobično napisane. Tražio se VSS, VII stupanj stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog ciklusa (koji se vrednuje sa 240 ECTS bodova) ili drugog ili trećeg ciklusa Bolonjskog sustava studiranja, što ni po čemu nije neobično niti sporno, ali se u nastavku navodi kako kandidati moraju imati završen pravni fakultet, fakultet prirodnoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti– smjer turizam i zaštita okoliša ili drugi fakultet društvenog, humanističkog ili nastavničkog smjera.

Doris Čuljak

Agencija za državnu službu

Ostali zahtjevi bili su standardni, najmanje tri godine radnog staža u struci nakon stjecanja visoke stručne spreme, poznavanje engleskog jezika, te poznavanje rada na računalu.

Ovako neobično koncipiran oglas odmah je privukao našu pozornost. Zašto je među ovim općenito navedenim visokim školama tako specifično naveden baš jedan smjer na jednom fakultetu? Kakve veze imaju turizam i zaštita okoliša sa prometom i komunikacijama?

dokumenti doris čuljak

Agencija za državnu službu

Stvari su postale jasnije kada se u mostarskom HDZ-u počelo šuškati i kome se ta pozicija namješta. Na redakcijski mail Hercegovina.info stiglo je nekoliko dojava da je kompletna procedura namještena za Doris Čuljak, predsjednicu mostarskog ogranka mladeži HDZ BiH.

Nije je zaposlio HDZ nego zelena agenda Europske komisije

Ponukani tim informacijama, poslali smo ranije upit i samom ministarstvu da provjerimo koja je bila motivacija da se u sistematizaciji doda jedno savjetničko radno mjesto i koja je bila pozadina koncipiranja javnog natječaja na ovaj način koji daje prednost osobama koje su završile smjer turizam da se zaposle na dobro plaćenoj savjetničkoj poziciji u Ministarstvu prometa.

“Budući da je člankom 3. stavak 32. Zakonom o energijskoj učinkovitosti u Federaciji BiH („Službene novine Federacije BiH”, broj: 22/17) propisano da su mjerodavna ministarstva u smislu predmetnog Zakona: Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Federalno ministarstvo okoliša i turizma, odlučeno je da se sistematizira novo radno mjesto u Kabinetu ministra i da se pored općih obrazovnih smjerova fakulteta, uključi i fakultet prirodoslovno- matematičkih i odgojnih znanosti – smjer turizam i zaštita okoliša. Kako bi Ministarstvo moglo lakše ostvariti ovu nadležnost, na ovaj način sistematizirano radno mjesto će omogućiti lakšu implementaciju aktivnosti, politika i projekata svega što je obuhvaćeno Zelenom agendom Europske Komisije za Zapadni Balkan. U svojim planovima Ministarstvo će na ovaj način obavljati poslove koji za cilj imaju poboljšanje energetske učinkovitosti u oblasti transporta, kao i aktivnosti u vezi projekata modernizacije željeznica koja je prepoznata kao oblast transporta koja najmanje utječe na okoliš”, odgovoreno je aktom iz Ministarstva prometa i komunikacija FBiH s potpisom ministrice Andrijane Katić.

Prijavilo se dvoje kandidata, jedan otpao negdje putem

Zanimalo nas je i koliko se kandidata prijavilo na ovaj natječaj, pa smo se obratili Agenciji za državnu službu.

“Obavještavamo Vas da je u ukviru predmetne natječajne procedure istekao rok za dostavu prijava kandidata, dostavljene su dvije prijave, ta slijedi nastavak procedure (pregledanje prijava, provođenje Ispita općeg znanja i Stručnog ispita)” odgovorili su za Hercegovina.info iz ove Agencije na datum četvrti siječnja 2024. godine.

dokumenti doris čuljak
Rezultati ispita na kojima je vidljivo da je drugi kandidat odustao 

Procedura je trajala do 23. veljače 2024. godine kada je kandidatkinja izašla na ispit općeg znanja a rezultati su objavljeni 20. ožujka.

Drugi kandidat je negdje u procesu otpao, možda shvativši da nikada nije niti imao šanse, a sa maksimalnim brojem bodova na ovu poziciju sa osnovnom neto plaćom od 1.578,5 KM primljena je predsjednica Gradskog odbora mladeži HDZ BiH, Mostar, Doris Čuljak.

Članovi komisije za izbor, Adrijana Prskalo, Alma Sirko i Izudina Smajkić redom su joj dali maksimalne ocjene na usmenom dijelu stručnog ispita.

dokumenti doris čuljak
Maksimalan broj bodova za Čuljak

Deset godina slijepe vjernosti partiji došlo na nagradu

Čuljak je u ožujku 2023. izabrana na konstituirajućoj sjednici mladeži Gradskog odbora Mostar za predsjednicu ovoga ogranka.

“Doris je aktivna članica Mladeži HDZ BiH od 2014. godine te je kroz svoj politički angažman bila inicijator mnogih aktivnosti”, napisali su tada u svom priopćenju članovi mladeži HDZ BiH.

dokumenti doris čuljak
Mladež HDZ, FOTO: HDZ BiH

Čuljak je vjerni vojnik HDZ-a koji je veoma aktivan i na društvenim mrežama, gdje redovito retweeta tweetove Dragana Čovića, raspravlja sa političkim protivnicima stranke, snažno podržava Izrael i podsjeća na razne nepravde počinjene hrvatskom narodu u BiH, a ova nepravda prema drugim kandidatima i ljudima koji možda imaju kvalifikacije ali nemaju ‘štele’ je jedan od načina na koje se njena lojalnost partiji nagrađuje.

Doris culjak twitter
X.com, bivši Twitter
Doris culjak twitter
X.com, bivši Twitter

Ustrajno do sinekure

Nije samo ovo zaposlenje nagrada za vjernost Doris Čuljak. Nagrađena je i unosnom pozicijom u Upravnom odboru Fonda za zaštitu okoliša FBiH na koje je postavljena od strane Vlade Federacije BiH krajem 2023. godine.

dokumenti doris čuljak
Službeni glasnik FBiH, broj 46.

Naravno, ako ste sumnjali, Čuljak je diplomirala upravo na mostarskom Sveučilištu, Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti – smjer turizam i zaštita okoliša. Kakva slučajnost da je baš predsjednica mladeži mostarskog HDZ-a idealan kandidat za savjetovanje o energetskoj tranziciji u prometu.

Iz HDZ BiH s vremenom su u namještanju pozicija svojim istaknutim članovima postali tako sposobni da sve prepreke vrlo elegantno skidaju s puta, te bez pardona utječu na uklanjanje zahtjeva za traženu poziciju. Posebni uvjeti se sklanjaju iz javnih natječaja jednim potezom, a nadodaju se oni koji odgovaraju stručnoj spremi kandidata koji je unaprijed odabran na stranačkim sijelima.

infografika čuljak

 

Izvor: hercegovina.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas