ZBOG GREŠKE TUŽILAŠTVA: Doktor oslobođen optužbe za spolno uznemiravanje pacijenta na UKC RS

Foto: Nezavisne

Vještačenja bioloških tragova pokazalo je da je Golićev DNK pronađen na naočarama pacijenta, plahti na kojoj je ležao, kao i peleni za presvlačenje odraslih

Okružni sud u Banjoj Luci odbio je žalbu Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci i potvrdio odbijajuću presudu dr. Darku Goliću, nekadašnjem načelniku Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje UKCRS, po optužnici za spolno uznemiravanje pacijenta, potvrdila je za ATV advokatica Jasminka Jovišević.

Golić je time pravosnažno oslobođen krivice da je 19. januara 2020. godine spolno uznemiravao pacijenta M.Đ. koji je zbog povrede glave 40 dana ležao u komi na Klinici za anesteziju i intezivno liječenje.

Odluka suda je očekivana budući da je takvoj presudi ”kumovala” skandalozna greška tužilaštva koje uz optužnicu nije podnijelo prijedlog za krivično gonjenje optuženog, u zakonskom roku od tri mjeseca. Budući da se radi o krivičnom djelu koje se goni po prijedlogu oštećenog, Osnovni sud u Banjaluci nije imao drugu mogućnost nego da odbije optužnicu protiv Golića, što je sada potvrdio i Okružni sud.

Skandalozan propust tužioca

Skandalozan propust načinio je okružni tužilac Aleksandar Simonović, zbog čega je Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH protiv njega otvorio istragu.

Prema optužnici OJT Banja Luka Golić je 19. januara 2020. godine u periodu od 19 do 22 sata, kao ordinirajući doktor u cilju zadovoljavanja spolnih strasti ljubio pacijenta M.Đ. u lice i glavu, u čemu ga je zateklo medicinsko osoblje. Radilo se o pacijentu koji je 40 dana zbog povrede glave ležao u komi na Klinici za anesteziju i intezivno liječenje sa rukama vezanim za krevet, radi sprječavanja samopovređivanja. Nakon hapšenja Golić je mjesec dana proveo u pritvoru, a u aprilu 2021. godine se izjasnio da nije kriv.

Vještačenja bioloških tragova

Tokom istrage Golić se branio šutnjom, ali je istakao da smatra da je neosnovano uhapšen. To je pobijalo 16 svjedoka, medicinsko osoblje s Klinike, tvrdeći da su Golića zatekli nagnutog nad licem pacijenta kako ga ljubi. Pacijent se nije sjećao samog događaja, a njegova supruga je izjavila istražiocima da je vidjela optuženog kako ljubi u obraz njenog muža.

Vještačenja bioloških tragova pokazalo je da je Golićev DNK pronađen na naočarama pacijenta, plahti na kojoj je ležao, kao i peleni za presvlačenje odraslih.

U početku istage Golić se teretio za obljubu nad nemoćnim licem, ali je djelo kasnije prekvalifikovano u spolno uznemiravanje.

Izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas