ŽELJKA MARKIĆ IZGUBILA JOŠ JEDNU TUŽBU PROTIV DEŽULOVIĆA: Neslavno joj propala taktika da ga prikaže nestručnim novinarom

Željki Markić naloženo da je plati troškove kaznenog postupka u iznosu od 350 eura, kao i troškove parnice

Konzervativna aktivistica Željka Markić izgubila je još jedan spor protiv kolumnista Borisa Dežulovića. Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu podnijela je tužbu zbog toga što se osjetila uvrijeđena Dežulovićevim tekstom “Željka Markić: glupa ili plavuša”, objavljenim 2018. godine. Kako navodi portal Novosti, kolumnist je juče nepravomoćno oslobođen, a Željki Markić naloženo da je plati troškove kaznenog postupka u iznosu od 350 eura, kao i troškove optuženika i braniteljice.

Gospođu Markić posebno je pogodilo to što je u tekstu nazvana suborkinjom Velimira Bujanca, kojeg se povezuje s drogom. Smatrala je da je jedini motiv za pisanje takvog teksta Dežulović mogao pronaći u neslaganju s vrijednostima za koje se ona zalaže. Kolumnist se od optužbe branio navevši da je Markić u kontekstu Velimira Bujanca spominjao u smislu da dijele neke iste vrijednosti.

“…no tužiteljica to nije razumjela ili se pravila da je tako pa je podnosila tužbe s ciljem da utječe na novinare da ne pišu nove tekstova. Dakle, radi se o cilju da se postigne cenzura”, kazao je Dežulović, naglasivši da je tužiteljica javna osoba i da je zbog toga postojao javni interes da piše o ovoj temi, kao i da se radi o autorskom tekstu u kojem je izrazio svoj vrijednosni sud, prenose Novosti.

Markić kaže da simpatizira satiru

Odvjetnik Željke Markić doveo je u pitanje vjerodostojnost Borisa Dežulovića kao novinara. “Valja naglasiti da optuženik nije novinar, nije se školovao za to, a uslijed neznanja ne zna da ovo nisu novinarski standardi. Ako se smatra satiričarem, onda može pisati knjige, a ne da vrijeđa tužiteljicu pod krinkom novinarstva. Tekst je prizeman, uvredljiv i neduhovit”, kazao je odvjetnik Krešimir Mateković, na što se nadovezala Željka Markić i kazala da simpatizira satiru, ali da bi ona trebala biti profinjena kritika koja nije usmjerena na pojedinca.

Dežulovićeva braniteljica na to je efektno odgovorila podsjetivši je da je on jedan od osnivača i novinara Feral Tribunea, jednog od najnagrađivanijih tjednika na svijetu, kao i da je sam dobitnik cijelog niza novinarskih nagrada. “Valja istaknuti i da je tužiteljica netočno definirala satiru budući da ona izruguje i kritički ismijava pojedinca ili grupu, a u ovom tekstu se radi o satiričnom duhovitom tekstu u kojem se iznosi vrijednosni sud o tužiteljici. Treba istaknuti da se istinitost vrijednosnog suda ne dokazuje”, rekla je Lina Budak.

Željka Markić je protiv Dežulovića i Srpskog narodnog vijeća kao izdavača Novosti podnijela ukupno pet tužbi. U dva postupka Dežulović je nepravomoćno oslobođen.

Izvor: telegram.hr

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas