POŽAR SE ŠIRI PREMA NP KRKA, UŠAO U PP BIOKOVO: “Vatrena linija je duga 18 km”

Foto: Index

Veliki požari zahvatili su jučer područja kod Skradina i Smokovića. Vatrena linija dugačka je čak četiri kilometra. Požar na području Smokovića noćas je stavljen pod nadzor, a u Šibensko-kninskoj županiji vatrogasci pokušavaju spriječiti širenje vatre u Nacionalni park Krka.

Ogroman požar izbio je i u Gornjim Tučepima, u predjelu Čovići, a situacija na terenu je i dalje teška. Prema zadnjim informacijama, vatra je prodrla u Park prirode Biokovo i zahvatila obližnji ranč, a iz Gornjih Tučepa su se čule snažne detonacije. Ujutro su na požarišta stigli kanaderi.

Još uvijek traje borba 237 vatrogasaca s vatrenom buktinjom. Uz 237 vatrogasaca s područja cijele Splitsko-dalmatinske županije, na terenu je i 55 vatrogasnih vozila. Stanovnici su cijelu noć proveli na terenu s vatrogascima polijevajući svoje kuće vodom i strahujući za imovinu.

Prema zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, u ispomoć su upućene dodatne vatrogasne snage. Izvanredna dislokacija Vatrogasne zajednice Karlovačke županije upućena je na područje Dubravice, a izvanredna dislokacija Vatrogasne zajednice grada Zagreba upućena je u Splitsko-dalmatinsku županiju.

Najgore stanje jutros je u zaselku Šimići u Gornjim Tučepima i prema Podgori i Parku prirode Biokovo; velika je borba na terenu, požar gase dva kanadera, javlja Slobodna Dalmacija.

Prema riječima Gorana Bušelića, zapovjednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva Tučepi, na terenu je 240 vatrogasaca koji su stigli s više od 40 cisterni, a u pomoć gasiteljima pristigle su i zračne snage, odnosno dva kanadera. Prema prvim procjenama, izgorjelo je više od 100 hektara zelene površine.

“Borba s vatrom i dalje traje i velika je, a sada je najkritičniji dio od zaselka Šimići prema Parku prirode Biokovo i Podgori. Još je sve aktivno i gori, ali smo cijelo požarište okružili. Gorjele su uglavnom stare kuće koje je vatra zahvatila na rubovima, a detonacije koje su se mogle čuti najvjerojatnije su olupine automobila i boce s ugljikovim dioksidom koje služe za zavarivanje i slično. Nitko od vatrogasaca, srećom, nije ozlijeđen, već su liječničke ekipe hitne pomoći intervenirale zbog ispiranja očiju”, kazao je Bušelić.

Izvor: Index

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas