DA LI ĆE SKUPŠTINA ZDK REAGOVATI: Nove prijave o nepotizmu u Službi za zapošljavanje

Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Birnasa Avdić poslala je i krivičnu prijavu o dešavanjima u Službi Tužilaštvu Ze-do kantona. O mobingu koji se u službi provodi nad njom pisali smo u prethodnom tekstu

Zastupnicima Skupštine Zeničko-dobojskog kantona ponovo su poslati materijali o stanju u Službi za zapošljavanje Ze-do kantona, zapošljavanju i radu uprave.
Prijedlog za održavanje sjednice ovom temom poslala je dugogodišnja zaposlenica Službe Birnasa Avdić. U Službi radi već 38 godina, a osvemu što je ranije slala Skupštini posjeduje dokaze. Birnasa Avdić poslala je i krivičnu prijavu o dešavanjima u Službi Tužilaštvu Ze-do kantona. O mobingu koji se u službi provodi nad njom pisali smo u prethodnom tekstu.
Žurnal je ranije pisao o obimnoj dokumentaciji potkrijepljenoj dokazima, a u kojoj se navodi da se dio zapošljavanju u ovoj službi vrši po stranačkoj i rodbinskoj liniji, te da su zapošljavanja usko vezana za osnivanje nove stranke HDS.
Direktor Službe Josip Lovrić jedan je od osnivača nove stranke – Hrvatski demokratski savez (HDS), koju čine uglavnom bivši visokopozocionirani kadrovi Hrvatske demokratske zajednice iz Ze-do kantona.  HDS je ozvaničen u februaru ove godine u Sali Doma kulture u Žepču. Inicijator osnivanja je Ivo Tadić, delegat u Domu naroda Federacije BiH i zastupnik u Skupštini Ze-do kantona. Članovi stranke su i ministar za rad i socijalnu politiku u Vladi ZDK-a Antonio Šimunović, te bivši članovi HDZ-a Anto Pešić, Josip Lovrić i Andrej Kajić.

Skupština, kao osnivač Službe, do sada nije reagovala na dostavljene prijave, a sada su dobili i nove informacije.

Naime, u Službi je u toku javni oglas za prijem radnika na određeno u radni odnos za mjesta stručnog saradnika za posredovanje u zapošljavanju (savjetodavac – Tešanj) i viši stručni saradnik za aktivnu politiku zapošljavanja u Zenici.
Prijem ovih radnika nije potreban jer osobe koje se nalaze na bolovanju trebaju mijenjati drugi radnici, koji ionako nemaju šta da rade a primaju enormne plate. S ovim problemima mora se upoznati javnost, prvenstveno nezaposlene osobe i poreski obveznici koji izdvajaju sredstva krpz obavezne doprinose za nezaposlenost, a uprava Službe troši novac netransparentno – navedeno je u prijavi.

Unaprijed se zna, upozorava se Skupština, da se u Službi moraju zaposliti sljedeće osobe:
– Damir Begić, zaposlen u Zenici, Odjeljenje za ekonomske poslove – zapošljavanje zahvaljujući rodbinskim vezama. Na sadašnjem radnom mjestu viši stručni saradnik je propisan jedan izvršilac. I pored povratka radnice sa bolovanja i upoznavanja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove da se sada nalaze dva izvršioca, isti i dalje nastavlja sa radom, bez obzira što za ovo radno mjesto ne posjeduje dvije godine radnog iskustva.
– Planirano je i zapošljavanje Ane Martinović-Anđelić, bivše šefice Biroa rada Usora (snaha načelnika Općine Usora), koja je također bez ispunjavanja uslova primljena za šefa biroa Usora.
– Monika Širić, kćerka Antuna Širića, dugogodišnjeg predsjednika Upravnog odbora Službe i aktiviste u stranci Ive Tadića – HDS.
– Amela Škaljo, kćerka Omera Škalje, direktora ZZO Ze-do kantona, trenutno zaposlena po Uredbi Vlade.

– Ove osobe će biti „riješene“ ovim javnim oglasom. Unaprijed se zna. Sva zapošljavanja, javne nabavke i druge nezakonite radnje obavlja Stefana Todorović po naredbi Ive Tadića, a njegov stranački dopredsjednik Josip Lovrić potpisuje – navodi se u dopisu.

U obraćanju Skupštini, Birnasa Avdić navela je da su „na udaru“ u Službi i drugi dugogodišnji radnici.

Izvor: zurnal.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas