ZBOG SLUČAJA MOAMERA KASUMOVIĆA: Pokrenuta peticija za izmjenu zakona

Foto: screenshot/YouTube

Udruženje “Zemlja djece u BiH” pokrenulo je online peticiju za izmjenu i dopunu Krivičnog zakona Federaciji Bosne i Hercegovine.

“U svjetlu šokantnih informacija o osobi iz javnog života koja je osuđena za bludničenje nad maloljetnikom, pozivamo sve građane, institucije i organizacije da se pridruže našem hitnom apelu za izmjenu i dopunu Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Ovaj zakon mora biti usklađen s Lanzarote konvencijom kako bismo zaštitili našu djecu od sličnih zlostavljanja”, objavili su iz Udruženja “Zemlja djece u BiH”

Navode kako je osuđeni glumac Moamer Kasumović, poznat po svojoj ulozi u popularnoj seriji, dobio kaznu zatvora koju je, nažalost, mogao otkupiti.

“Ova situacija predstavlja sramotu za naš pravosudni sistem i duboko zabrinjava svaku potencijalni žrtvu. Ova nepravda mora biti ispravljena”, poručili su.

Pozvali su Vladu Federacije Bosne i Hercegovine da, bez odlaganja, konačno pristupi realizaciji Zaključka Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, usvojenog na redovnoj sjednici od 19. februara 2020. godine, a kojim je Vladi FBiH naloženo da u roku od 90 dana u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog Zakona FBiH, čija zakonska rješenja su usklađena sa Konvencijom Vijeća Europi o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja (Lanzarote konvencije).

Naime, ovo Udruženje od 2015. godine neumorno zagovara harmonizaciju zakona u ovoj oblasti. Navode da iako je nakon njihovog javnog saslušanja, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH 19. februara 2020. godine donio zaključak o upućivanju prijedloga izmjena Krivičnog zakona, “do sada nije došlo do konkretnih promjena”.

“Radna grupa Federalnog ministarstva pravde, koja je 2022. godine radila na novim zakonskim rješenjima, odbila je prihvatiti prijedlog za ukidanje mogućnosti zamjene kazne zatvora novčanom kaznom za krivična djela protiv spolne slobode i morala, učinjena na štetu djeteta i za krivična djela protiv braka, porodice i mladih. Ova opasna sudska praksa mora prestati”, poručili su.

Inače, slučaj Kasumović mogao bi ubrzati izmjene Krivičnog zakona u FBiH koje parlamentarci čekaju na stolu.

“Te izmjene će ići u smjeru povećanja minimalnih kazni, odnosno, da se određena krivična djela više neće moći zamijeniti novčanom kaznom. Međutim, mi još kao zastupnici čekamo da te izmjene dođu na zastupničke klupe kako bismo mogli diskutovati o tome i na kraju glasati i što prije izmijeniti te dijelove Krivičnog zakona. Kada sam rekla da se određene kazne neće moći otkupiti mislila sam i na ovo krivično djelo za šta je Kasumović bio presuđen. Provjerila sam sa ministarstvom koje mi je reklo da ide u tom smjeru i oni će na neki način biti predlagač izmjena i dopuna zakona”, kazala je ranije za N1 zastupnica SDP-a u Parlamentu FBiH, Lana Prlić.

Izvor: N1

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas