SVETLANA CENIĆ: Predizborna haiku poezija

Pišem ja tako i pričam vrlo glasno ne očekujući ništa, osim da spasem svoju dušu. Kako bi se reklo u Jevanđelju po Luki, „biće veća radost na nebu za jednog grešnika koji se kaje, negoli za devedeset devet pravednika kojima pokajanje ne treba“. A uopšte nisam od neke religioznosti

Da vas poštedim truda guglanja, haiku poezija je kratka pesma od tri stiha, odnosno 17 slogova u 5 – 7 – 5 rasporedu, zasnovana na doživljaju pesnika.

Posebno opisuje prirodu i životno iskustvo, koristi sugestiju. Za razliku od tradicionalnog haikua, slobodni ili moderni haiku može imati i više ili manje od 17 slogova. Osnova haikua je „haiku trenutak“ (spoznajni ‘aha!’ trenutak), tj. pesnikov doživljaj određenog događaja, iz koga je on potpuno isključen i gdje se pojavljuje kao promatrač, a ne kao sudionik.

E, u tom grmu leći zec glede i unatoč predizbornih slogana kao haiku poezije.

Složiš trojku i to mu dođe:

Bolje

Dobri ljudi

Nastavljamo odgovorno

U nadi sam da će stvarno biti bolji ljudi, koji će dalje nastaviti odgovorno.

Na šta SDA udara tercu sa:

Izbor naroda – sad je jasno zašto

Ostavljajući nas u nedoumici kad je to narod znao zašto – kad je glasao za trojku ili za SDA?

Na šta Demokratska fronta uzvikuje:

Energija promjene

I tu načisto nastane konfuzija čija energija i kakve promene ako se vratimo na staro, ili ako nam se sa plakata smeše konvertiti (pejorativno oni koji je zbog materijalnih, profesionalnih i sličnih razloga prihvatili ideologiju ili politiku koju su pre pobijali)?

Snaga naroda, partija koja prvi put izlazi na izbore, ali je već porodično raspoređena u vlasti, ide od mišićnog organa do ekstremiteta iliti udova:

Narod u srcu, budućnost u rukama.

Čijim rukama – partijskim ili narodnim?

Čista haiku poezija odražava se u sloganu HDZ-a, ako je to onaj koji se pojavljuje na web stranici:

Zajedništvom do pobjede

Stvaramo promjene za budućnost

Čekaj! Koje promene ako je HDZ konstantno u vlasti, a posebno kakvu budućnost? Ona, kao što znamo iz iskustva, može biti i vrlo, vrlo loša.

Toliko su nam svi redom obećavali svetlu budućnost, a uvodili nas u mrak, da se štrecamo na svaki pomen promena za budućnost. Eto i prošlih opštih izbora stalno se pominjale promene, a vidi gde smo! Te svi se promenili, te postali evopejci, te nastalo je ozračje dijaloga i kompromisa da je svako zamračenje tog sunca koalicije popljuvano u startu.

Uzgred, o čijem zajedništvu HDZ govori, neću ni da pitam.

Srpska haiku poezija je baš kao ona iritantni i nemaštoviti Knezov pesmičuljak:

Mene voljela kao tebe ja
dal’ si ikada mene voljela
kao tebe ja, dal’ si ikada
mene voljela kao tebe ja

I tako osamsto puta. Kao ujedinjeni, pobediće, na prvom mestu, za bolju…

Pobjediće Srpska (SNSD)

Složno za Srpsku (DNS)

Za bolju Srpsku (Socijalističlka partija RS)

Za Srpsku treba imat’ dušu (SPS Gorana Selaka)

Ujedinjeni za Srpsku (Ujedinjena Srpska)

Ama, rekao bi čovek da Srpskoj cvetaju ruže, a ne da je najnižem mogućem nivou od svog nastanka – i materijalno i moralno!

Opozicija, onako malobrojna, parira:

Volja naroda (SDS)

Srpska na prvom mjestu (PDP)

I tu bih zastala da pitam SDS je li volja naroda Milorad Dodik, ili su to oni, tako slabi, ta volja naroda?

Mlađani i nadasve ambiciozni Stanivuković je, naravno, izašao sa svojim posebnim sloganom, ali on je ionako prisvojio PDP tatinim parama. Pitanje dokle.

Naziv njegovog pesmičuljka je Djela, a onda i niže svoje uspehe, pa šta će tek biti od divote kad osvoji drugi mandat… Glava mu nadrasla bilbord (nije metafora, stvarno je), kao da hoće da kaže da je on, tako mali, veći od svega.  Samo se čeka kad će mu na ovo Djela dopisati „ne“ ispred.

Sudeći po nezadovoljstvu betonom, saobraćajem i apstraktnom umetnošću u vidu hiperprodukcije spomenika i takmičenja čiji je Tvrtko veći, moglo bi biti brzo.

Sve je privremeno i sve se kupuje. Čovek je samo proizvod i ima rok upotrebe. Zastrašujuće je gledatido koje mere svet ovakvu situaciju smatra normalnom. Sve je dozvoljeno, niko ne grdi i ne kažnjava za napravljeni haos.

Pišem ja tako i pričam vrlo glasno ne očekujući ništa, osim da spasem svoju dušu. Kako bi se reklo u Jevanđelju po Luki, „biće veća radost na nebu za jednog grešnika koji se kaje, negoli za devedeset devet pravednika kojima pokajanje ne treba“. A uopšte nisam od neke religioznosti.

Jer, kako reče Rainer Werner Fassbinder: „Trebalo bi makar opisati ono što nismo u stanju da promenimo“. I javno ismejati glupost, pokvarenost, potkupljivost i tu ogromnu ambiciju bez ikakvog pokrića u radu, znanju i obrazovanju.

U ovakvom blokiranom društvu, kojem je ceo svet kriv, bilo da je na istoku ili zapadu, u ovoj zajednici lopova, jedini greh je biti uhapšen.

———————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Više od autora: 

SVETLANA CENIĆ: Draga Saveta

SVETLANA CENIĆ: Debeli i srećni

————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Preuzimanje tekstova Valtera je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora te postavljanje linka ka izvornom tekstu na http://www.valterportal.ba.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Svetlana CENIĆ

Svetlana Cenić je ekonomski ekspert i civilni aktivista. Rođena u Sarajevu, gde je i diplomirala u 22. godini života, postdiplomske studije završila u inostranstvu. Bivši kolumnista magazina Dani i portala Inforadar. Predavač je na SHL Akademiji za mlade lidere, bivši član NO BH Telecoma.

Svetlana CENIĆ

Svetlana Cenić je ekonomski ekspert i civilni aktivista. Rođena u Sarajevu, gde je i diplomirala u 22. godini života, postdiplomske studije završila u inostranstvu. Bivši kolumnista magazina Dani i portala Inforadar. Predavač je na SHL Akademiji za mlade lidere, bivši član NO BH Telecoma.