ZAVRŠENA IZGRADNJA HE ULOG: Očekuje se ogromna ekološka šteta

Foto: HE Ulog/Adi Kebo/zurnal.info

Nakon probnog punjenja u septembru ove godine Fondacija Atelje za društvene promjene (ACT) upozorila je da je, iako nije puštena u komercijalni pogon, HE, čija je planirana zapremina 6,44 miliona m3 vode, već napravila ogromnu ekološku štetu, s obzirom na to da je, u procesu izgradnje, dolazilo do višednevnih zamućenja Neretve nizvodno, što je za posljedicu imalo pomor riba, rakova i ostalih riječnih organizama

Početak izgradnje HE Ulog u opštini Kalinovik svečano je obilježen još 2010. godine, rokovi su probijeni a Vlada Republike Srpske investitoru, kompaniji EFT, produžavala je rokova za izgradnju nekoliko puta. U decembru 2019. godine radovi su ponovo intenzivno krenuli, ovaj put sa planiranim rokom završetka u šestom mjesecu 2023.
HE je završena, i u septembru ove godine puštena u probni rad. Reagovala su ekološka udruženja i stručnjaci, upozoravajući na sigurnosne i ekološke probleme.

Na fotografijama se vidi treutno stanje na gradilištu HE Ulog.

Adi Kebo/zurnal.info

Godinama unazad, domaće institucije nisu reagovale. Ni kontroverze oko kompanije koja izvodi radove – kineski Sinohydro, koji se nalazio i na crnoj listi Evropske investicione banke na 20 mjeseci, te Svjetske banke, upozorenja o trusnom tlu na kojem se HE gradi, opasnosti za ekosistem, nisu izazvale posebne reakcije.

Nakon probnog punjenja u septembru ove godine Fondacija Atelje za društvene promjene (ACT) upozorila je da je, iako nije puštena u komercijalni pogon, HE, čija je planirana zapremina 6,44 miliona m3 vode, već napravila ogromnu ekološku štetu, s obzirom na to da je, u procesu izgradnje, dolazilo do višednevnih zamućenja Neretve nizvodno, što je za posljedicu imalo pomor riba, rakova i ostalih riječnih organizama.
-Sigurnosni rizik izgradnje lučne brane visine 53 metra na trusnom i nestabilnom kalinovičkom tlu i više je nego prisutan. Štaviše, u akademskim krugovima HE “Ulog” označena je kao ekološka bomba koja ozbiljno prijeti Konjicu, Jablanicu, Mostaru i ostalim naseljima nizvodno. Vremena za konkretnu reakciju je sve manje, a možemo je očekivati jedino od Pravobranilaštva Bosne i Hercegovine, koje se uključilo u slučaj i od entitetskih resornih ministarstava zatražilo dostavljanje relevantne dokumentacije o ovom projektu, nakon čega će odlučiti o poduzimanju određenih koraka, navode u ACT.

Adi Kebo/zurnal.info

Hidroelektrana (HE) “Ulog” već u fazi probnog punjenja akumulacije pokazuje ozbiljne probleme, poput gubitka vode u akumulaciji kroz novonastale pukotine između zidova brane i okolnog tla, što prijeti sigurnosnom katastrofom i ugrožava naselja nizvodno.

Ranije smo pisali da je investitor, kompanija ET u vlasništvu Vuka Hamovića, trgovca strujom. Nedavno je završena i izgradnja solarne elektrane u Bileći u vlasništvu EFT-a, instalirane snage 60 MW, za što je koncesiju dobila od Vlade RS-a.

Prošle godine profesor Muriz Spahić uputio je otvoreno pismo premijeru FBiH Nerminu Nikšiću, ali bez rezultata
– Pismo upozorava na neslućene posljedice koje mogu nastati u budućim vremenima u kojima sve više dolazi do izražaja elementarne nepogode uvjetovane klimatskim promjenama. Molim vas da učinite sve što je iz vase nadležnosti da u zakonskim okvirima tražite od entiteta RS da obustavi radnje na uništavanju rijeke Neretve i njenog sliva – rekao je tada profesor Spahić za Žurnal.

Selo Ulog (Adi Kebo/zurnal.info)

A o tome kako su entitetske institucije briule o eventualnom problemu, govori i podatak da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma je u mandatu ministrice Edite Đapo (SBB) uništilo dokumentaciju u vezi sa izgradnjom HE Ulog, klasifikujući je kao „bezvrijednu registraturnu građu“!
– U periodu od 1.3. do 12.3.2019. godine Federalno ministarstvo okoliša i turizma je formiralo povjerenstvo za otpis arhivske građe sa zadatkom da izvrši popis bezvrijedne registraturne građe sukladno Listi kategorije građe sa rokovima čuvanja od 2.12.2011. Kako ste tražili dokumentaciju u svezi realizacije projekta HE Ulog… iz naprijed navedenih razloga ne raspolažemo sa traženom dokumentacijom – navodi se u jednom dokumentu Ministarstva.

Okolinska dozvola za HE Ulog obnovljena je u maju 2021. godine, a rješenje o tome federalnim institucijama dostavljeno je na zahtjev Udruženja Zeleni Neretva Konjic, koje je pratilo cijeli proces i upozoravalo institucije i javnost na ono što slijedi.
Sa tim informacijama upoznato je i Međuentitetsko tijelo za zaštitu životne sredine, koje je u svojm izvještaju za 2021. uredno zabilježilo da je razmatralo informacije u vezi sa Ulogom. Ali bez konkretnih poteza. U ovo tijelo imenovano je osam osoba od kojih su četiri bile iz federalnih institucija – dvije iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, jedna iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH i jedna iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Adi Kebo (zurnal.info)

A Zakon o zaštiti okoliša navodi da, kada se zna da će projekat imati uticaj na okoliš drugog entiteta potrebno je da nosilac izrade Studije o uticaju na okoliš izradi i posebno poglavlje o mogućim uticajima na okoliš drugog entiteta.
Osim toga, član 70 jasno navodi da ukoliko rad nekog pogona može izazvati značajne negativne posljedice na području druge države ili entiteta moraju se uključiti i instiucije tog entiteta a stanovništvo informisati i dobiti mogućnost dada svoj komentar.

Lokalitet na kojem je HE “Ulog” izgrađen jedan je od seizmički najaktivnijih i najnestabilnijih u BiH, navode u ACT:
-Vrijeme je za hitnu reakciju! Pozivamo institucije na svim nivoima da ozbiljno shvate prijetnje koje ovaj projekat donosi i preduzmu konkretne korake u zaštiti Neretve i života ljudi koji uz nju žive. Ne smijemo dozvoliti da ovaj projekat postane simbol ekološke i ljudske katastrofe. 

Izvor: zurnal.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas