NIKŠIĆ O KAMENOLOMU U JABLANICI: Neka porodica Hondžo je vlasnik, na mještane se obrušilo kompletno brdo

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić gostovao je u programu BHRT-a prilikom čega je iznio posljednje informacije o posljedicama poplava u zemlji.
On je objasnio da je došlo do zabune u brojanju poginulih s obzirom na to da su dvije spasilačke ekipe prijavile istih troje stradalih. Stoga je broj poginulih u HNK do sada 13 (jedno u Konjicu, 12 u Jablanici). Poginule su i tri osobe u Fojnici stoga je u državi ukupan broj do sada 16. Traga se za još desetak osoba.

“Spasioci su došli i do vozila koja su prazna, a nisu iz Jablanice pa se ne može znati ko je bio u vozilu i je li bujica odnijela ta tijela”, kazao je Nikšić.

Mnogi su iznijeli sumnju da je kamenolom uzrok velike katastrofe u Donjoj Jablanici s obzirom na to da njih nije unesrećila poplava, nego odron zemlje.

“Imao sam dolje informaciju, pitao sam. Navodno je neka porodica Hondžo vlasnik. Neki mještani mi kažu da 20 godina nije eksploatisan, neki kažu da jeste, ali da ne špekulišemo. Ono što je evidentno i za šta ne treba poseban istražitelj da vidite jeste da su u tom naselju žrtve toga što se obrušilo kompletno brdo. U Buturović Polju je zaista bujica naišla i odnijela ljude, a ovdje je drugačije”, rekao je Nikšić.

Razgovarao je o tome i sa resornom ministricom u FBiH, koja ga je obavijestila da ne postoji informacija u evidenciji ministarstva da je kamenolom radio posljednjih godina.

Poručio je da će odgovornost za ovu katastrofu biti ispitana, ali da je u ovom trenutku Vladi FBiH najvažnije da saniraju štetu i zbrinu preživjele. Također je kazao da postoji dovoljan broj ljudskih resursa i mehanizacije na terenu.

Na pitanje da li se moglo prijevremeno reagovati, kazao je: “I da smo radili neku evakuaciju, evakuisali bi tokove rijeke, a ne Donju Jablanicu. Ne znam ko može da predvidi da će pasti brdo. To je bilo nepredvidivo, to je prije 20 godina trebao neko da razmišlja može li tu biti kamenolom”.

Izvor: Klix

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas