ZBOG NAPADA AKTIVISTA: Londonska Nacionalna galerija zabranila unošenje tekućina

Foto: screenshot/Index

Londonska Nacionalna galerija zabranila je unošenje tekućina, uz izuzetak lijekova na recept, formula za dojenčad i izdojenog mlijeka, nakon nedavnih napada na umjetnička djela koja su izveli aktivisti, pišu britanski mediji. Londonski muzej posjetitelje je pozvao da sa sobom u prostor unosu minimalan broj predmeta i da ne nose velike torbe.

“Nažalost, sada smo došli do točke kada smo primorani djelovati da bismo zaštitili svoje posjetitelje, osoblje i kolekciju”, stoji u priopćenju te se dodaje da sva vrata Galerije imaju detektore metala uz čiju će pomoć osoblje moći pregledati torbe i ruksake, zbog čega bi ulazak u prostorije mogao potrajati dulje.

Podsjetili na više napada na umjetnine

Muzej je podsjetio na više napada na umjetnine od srpnja 2022., među kojima su bila djela Johna Constablea “Kola sa sijenom” i Velazquezova “Venera pred ogledalom”. Prošli su mjesec dvije verzije slavnih Van Goghovih Suncokreta zalivene juhom.

“Takvi su napadi prouzročili fizičku štetu na umjetničkim djelima, uznemirili posjetitelje i osoblje te omeli našu misiju – zajamčiti da umjetnost bude dostupna svima”, stoji u priopćenju. “Dva su se ovakva napada dogodila u posljednja dva tjedna, zbog čega smo donijeli tešku odluku o promjeni načina poslovanja ubuduće.”

Dvoje aktivista grupe “Just stop oil” osuđena su na zatvor zbog nanošenja štete u vrijednosti do 12.000 eura na okviru Van Goghovih Suncokreta. U studenome prošle godine prosvjednici su razbili staklo koje je štitilo “Veneru pred ogledalom” prouzročivši štetu veću od 7000 eura.

Izvor: Index

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas