MOGUĆI KUPAC VITEZITA IZ SJENE: Šta je pronađeno u vozilu uhapšenog Zubakovog partnera?

Foto: Oleksii Khoroshaiev

Žurnal je nekoliko puta pisao o ovom nezavršenom međunarodnom korupcijskom skandalu. Istraga o ovome traje uz još uvijek nezvanične navode da Oleksii Khoroshaiev nije jedini na spisku za hapšenje umješanih osoba koje su izvan Ukrajine.

Zanimljiv detalj pronađen je u službenom vozilu slovačke firme Sevotech, kojeg je donedavno koristio uhapšeni Oleksii Khoroshaiev. On je jedan od nekoliko osumnjičenih u slučaju prevare za neisporučeno oružje Ministarstvu odbrane Ukrajine i trenutno je pritvoren u Češkoj.

Ukrajinski istražitelji smatraju da je Khoroshaiev jedan od organizatora višemilionske prevare u nabavci naoružanja za Ukrajinu, koja je započeta od ukrajinske firme “Lviv Arsenal”, nastavljena preko Sevotecha pa sve do zagrebačkog „WDG prometa“, vlasnika Matiasa Zubaka, poznatijeg kao kupca imovine Vitezita.

U vozilu su pronađene vizit kartice na njegovo ime, koje su ga predstavljale kao „zamjenika direktora“ dvije firme. Jedna je „Winsley Defence Group” u vlasništvu Zvonka Zubaka registrovanoj u Odžaku, a druga glasi na istu funkciju u firmi “WDG promet” vlasnika Matiasa Zubaka.

Naravno, same kartice ne dokazuju mnogo toga, osim što su još jedna potvrda poslovnog partnerstva Khoroshaieva sa Zubakovima.

Žurnal je nekoliko puta pisao o ovom nezavršenom međunarodnom korupcijskom skandalu. Istraga o ovome traje uz još uvijek nezvanične navode da Khoroshaiev nije jedini na spisku za hapšenje umješanih osoba koje su izvan Ukrajine.

Podsjetimo, u izjavi za ukrajinski nezavisni medij Hromadski, Khoroshaiev, inače  suvlasnik „Sevotecha“, tvrdi kako je sav novac dobijen iz Ukrajine prebacio WDG-u.

U analizi ovog slučaja, Ukrajinske nacionalne novine (UNN) podsjećaju kako su istraživački novinari svojevremeno pokušavali stupiti u kontakt sa Matiasom Zubakom i razgovarati pored ostalog i o kupovini Vitezita, da bi im se potom javio Horošajev. Novinari navode kako im je Khoroshaiev rekao:

“Zubak sam ja. Uzmite u obzir da sam ja to kupio (pogon – ur.). Možete razgovarati sa mnom. Moje prezime je Khoroshaiev.”

Ovo svakako ostavlja prostor sumnji da je „WDG promet“ moguće bio samo „istureni igrač“ u preuzimanju Vitezita, a to će vjerovatno biti jasnije nakon sumiranja kompletiranja dokumentacije o cijelom slučaju i iskaza aktera, ukoliko prežive do tada.

Za to vrijeme moglo bi se reći da u i oko Vitezita nema mnogo toga novog. Sve strane u postupku, od stečajne uprave, preko stečajnog suda do povjerilaca čekaju neko konačno rješenje. A ono prema svemu sudeći ide u pravcu poništenja postupka prodaje imovine Vitezita koji se odvijao tokom stečajnog postupka. Državni pravobranioci su zadržali stav: imovina Vitezita nije mogla biti prodana onako kako je to zamislila i uradila stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović i predsjednik Odbora povjerilaca Adil Lozo.

iz dopisa Pravobranilaštva BiH

Tako se uporedo nastavljaju dvije bitke: jedna je za preuzimanje 1,5 miliona m2 kvadratnih zemljišta sa infrastrukturom koje pripada Vitezitu, a druga jeste zataškavanje dvodecenijskog kriminala i aboliranje učesnika i saučesnika pljačke u ovoj firmi, koja uzgred rečeno, i dalje traje.

Izvor: zurnal.info

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas