KO JE KANDIDAT KOJI JE UHAPŠEN ZBOG KUPOVINE GLASOVA: Ima optužnicu za visoku korupciju, već osam godina je u Skupštini

Foto: Alija Denjagić/Facebook

Prije nekoliko dana Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor za još tri osobe za kupovinu glasova na lokalnim izborima.

Iz Tužilaštva Brčko distrikta saopćeno je da su muškarac čiji su inicijali A.D. /59/, kao kandidat na lokalnim izborima, i njegovi saizvršioci S.T. /46/ i A.H. /52/ osumnjičeni da su se udružili da bi podmićivanjem uticali na birače da glasaju za prvoosumnjičenog.

Kako “Avaz” saznaje riječ je o Aliji Denjagiću, koji je zastupnik u Skupštini Brčko distrikta od 2016. godine.

Prema navodima iz naredbe o proširenju istrage, nakon što je pripremio određen iznos novca, u namjeri da na izborima podmićivanjem birača obezbijedi određen broj glasova i sebi olakša izbor za poslanika, Alija Denjagić je organirao grupu kojoj su pristupili A.R, S.T, A.H. i S.D. koji su pristali da po njegovim uputstvima podmićuju birače.

Rezultati za pripadnike nacionalnih manjina. Screenshot

– Sumnja se da je kao pripadnica grupe A.R. prikupljala i evidentirala spiskove obezbijeđenih birača, koje je predavala organizatoru grupe A.D, dok su joj ostali pripadnici dostavljali lične podatke birača. Pripadnici grupe S.T, A.H. i S.D. su nakon toga preuzimali novac od A.D. i A.R. i isplaćivali birače koji su pristali na takav način glasanja – navedeno je u naredbi.

Troje pripadnika ove grupe A.R, S.T. i S.D, lišeno je slobode na dan izbora, 6. oktobra. Nakon kriminalističke obrade i ispitivanja, za A.R. je određen jednomjesečni pritvor, dok su ostali uhapšeni tada pušteni da se brane sa slobode. Po pritvaranju A.R, tužilaštvo i policija proširili su istragu obuhvativši ukupno pet lica, uključujući uhapšene na dan izbora, organizatora grupe Aliju Denjagića, te u međuvremenu osumnjičenog A.H.

Inače, Alija Denjagić je već dva puta dobio mandat kao zastupnik turske nacionalne manjine, a prema posljednjim rezultatima objavljenim na stranici CIK-a on je dobio najviše glasova od svih predstavnika nacionalnih manjina i na ovim izborima.

Prošle godine je protiv Alije Denjagića potvrđena optužnica za djelo visoke korupcije. On se tereti da je udruženjima davao novac za grantove, a onda ga on koristio. On je za privatne potrebe koristio TV, klimu, uređaj za navigaciju, telefone, koje je kupilo udruženje. Također je putem udruženja kupio rezervne dijelove i motorno ulje za privatno vozilo, a udruženje je platilo i servis automobila.

Izvor: Avaz
Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas