KUSTURICA SE IZJASNIO PROTIV KOPANJA LITIJUMA: Kakav uticaj to može imati u Srbiji?

Foto: screenshot/Danas

Veliku pažnju javnosti izazvao je intervju reditelja Emira Kusturice koji je dao za Sputnjik, gde je izjavio da se protivi kopanju litijuma i da je spreman da izgubi život u borbi protiv onih koji, kako je rekao, uništavaju životnu sredinu, odnosno onih koji su hteli da kopaju kobalt, nikl, ili žele da rade litijum na teritoriji Srbije.

Ovom izjavom Kusturica se pridružio mnogim javnim ličnostima koje su se javno usprotivile kopanju litijuma u Srbiji, odnosno projektu „Jadar“.

Snimak ove izjave je neko vreme bio skinut sa Jutjuba, ali je u toku dana ponovo postavljen.

Međutim, imajući u vidu veliki autoritet i popularnost koju uživa u domaćoj, ali i svetskoj javnosti, njegova izjava i stav o litijumu bi potencijalno mogli značajno da utiču na raspoloženje građana kada je projekat „Jadar“ u pitanju.

Zlatko Kokanović iz udruženja „Ne damo Jadar“ kaže za Danas da je upoznat sa izjavom Emira Kusturice i da se raduje svaki put kada se neko od poznatih ličnosti oglasi o ovom projektu i javno mu se usprotivi.

„To što se Kusturica javno usprotivio projektu „Jadar“ je nas koji se borimo protiv toga izuzetno obradovalo. Podrška bilo koga iz javnog života nam mnogo znači, jer jača našu borbu, naročito ako je u pitanju neko poput Kusturice, koji ima veliki autoritet u narodu. Koliko je dobro kada se neke popularne javne ličnosti angažuju za ovakve teme, videli smo na primeru Darka Rundeka koji je aktivno učestvovao u odbrani reke Une“, kaže Kokanović.

Može li Emir Kusturica da bude novi vođa borbe protiv kopanja litijuma? 2
foto: Amir Hamzagić/ATAImages

On podseća i da je Kusturica imao sličan problem kada je bilo planirano kopanje nikla i kobalta na Mokroj Gori.

„Stručnjaci su već upozorili da će, ukoliko se bude kopao litijum, biti potrebna i eksploatacija nikla koji se takođe koristi u proizvodnji baterija koje sadrže litijum. Zato ja i govorim da se Srbija brani u Jadru, jer će se posledice kopanja litijuma osetiti u celoj Srbiji, što je Kusturica očigledno shvatio. Takođe, ova izjava samo ide u prilog mojoj tezi da je pitanje litijuma vanpolitičko i vanideološko pitanje koje se tiče svih građana Srbije“, napominje Kokanović.

On dodaje da se ljudi iz udruženja još uvek nisu čuli sa Kusturicom, jer ne znaju kako da stupe u kontakt sa njim, ali da je njihov stav svima poznat, a to je da je dobrodošao svako ko je iskreno protiv ovog projekta.

Može li Emir Kusturica da bude novi vođa borbe protiv kopanja litijuma? 3
foto FoNet Milica Vučković
Vukadinović: Kusturičin uticaj je veliki, ali teško da će „na čelo“ antilitijumske kolone

Politički analitičar Đorđe Vukadinović za Danas kaže da je Kusurica zakasnio sa iznošenjem stava, ali da njegovo oglašavanje ima veliki odjek.

„Realno gledajući Kusturica je malo zakasnio sa javnim iznošenjem stava prema projektu „Jadar“, tim pre što je pre nekoliko godina bio vro glasan kada je bila reč o sličnom rudarskom projektu koji se ticao njega i Mokre Gore. Ali kada se konačno oglasio i to na svoj karakterističan i bučan način, to njegovo izjašnjavanje imalo je veliki domet i sigurno je neprijatno odjeknulo u ušima vlasti“, ističe Vukadinović.

On smatra da će se reditelj teško aktivnije angažovati kada je borba protiv ovog projekta u pitanju.

„Ipak ne verujem da će baš „stajati na čelu antilitijumske kolone“, ali uticaj njegovih reči, pogotovo na jedan značajan deo ‘nacionalnog’ javnog mnjenja ne može se nikako potceniti“, smatra Đorđe Vukadinović.

Izvor: danas.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas