POSVETA DANILU BATI STOJKOVIĆU: Jugoslovenska kinoteka obilježava 90 godina od rođenja glumačkog velikana

Jugoslovenska kinoteka obeležava devedeset godina od rođenja velikog srpskog glumca Danila Bate Stojkovića (1934–2002) otvaranjem legata i dvema pratećim izložbama, a ovaj događaj zakazan je u ponedeljak, 28. oktobra, u Uzun Mirkovoj 1, u 19 časova.

– Danilo Bata Stojković obeležio je srpski film prepoznatljivim i specifičnim glumačkim izrazom, igrajući takozvane obične ljude na neobičan način – zjavio je direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić.

– On je od naizgled tipskih uloga pravio autentične i neponovljive karaktere, od kojih su mnogi postali antologijski junaci našeg filma. Veoma smo srećni što će se legat Bate Stojkovića naći tamo gde mu je i mesto, uz druge legate naših glumačkih velikana, u okviru stalne postavke Jugoslovenske kinoteke – ističe Pantelić.

Prema rečima autorke projekta, Irine Kondić, kustosa Jugoslovenske kinoteke, publika će, na dva nivoa zgrade Kinoteke u Uzun Mirkovoj, moći da vidi sadržaje koji prate ovaj jubilej.

Osim nagrada koje krase legat, biće izloženi i interesantni lični predmeti našeg slavnog glumca, među kojima je beretka „Bubuleje“, proslavljene uloge iz TV serije „Diplomci“ (1971).

Izložba „Karijera i život“ predstavlja printove fotografija – deo legata Bate Stojkovića – koje dočaravaju glumčevu višedecenijsku karijeru na filmu, televiziji i u pozorištu, ali i fotografije iz privatnog života koje do sada publika nije imala prilike da vidi, kao što je fotografija trogodišnjeg Bate Stojkovića. Izložba se može pogledati u galeriji u prizemlju Kinoteke.

Multimedijalna izložba nalazi se u centralnom holu i ilustruje neke od najznačajnijih uloga Bate Stojkovića u filmovima: „Delije“ (1968), „Zazidani“ (1969), „Testament“ (1975), „Čuvar plaže u zimskom periodu“ (1976), „Ko to tamo peva“ (1980), „Maratonci trče počasni krug“ (1982), „Varljivo leto ’68“ (1984), „Balkanski špijun“ (1984). Izložbu čine inserti, tekstovi, fotografije i plakati.

Na izložbi su prisutni originali crteža Miće Popovića iz umetnikovog „opusa o Gvozdenu“, nastali prema istoimenoj ulozi Bate Stojkovića u filmu „Delije“ (1968) koji publika može pogledati nakon otvaranja izložbe, u sali Makavejev, uz besplatan ulaz.

Ulaz na stalnu postavku Jugoslovenske kinoteke biće slobodan u naredne dve nedelje za publiku koja želi da poseti novootvoreni legat Danila Bate Stojkovića.

Izvor: danas.rs

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas