AMERIČKI MEDIJI: Musk se redovno čuje s Putinom, to je strogo čuvana tajna

List navodi da se čini da su Muskovi kontakti s Kremljem strogo čuvana tajna unutar vlade, a nekoliko zvaničnika Bijele kuće izjavilo je da nisu znali za njih

Izvršni direktor Tesle Elon Musk od kraja 2022. godine je u redovnom kontaktu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavio je Wall Street Journal (WSJ).

Kako je navedeno, njihovi razgovori, koje su potvrdili sadašnji i bivši zvaničnici iz SAD, Evrope i Rusije, tiču se ličnih i poslovnih stvari, kao i geopolitičkih pitanja.

U članku u kojem se citiraju dvije osobe koje su upoznate sa tim pitanjem navedeno je da je Putin u jednom trenutku zatražio od Muska da se suzdrži od aktiviranja satelitske internetske usluge Starlink na Tajvanu, kao uslugu kineskom predsjedniku Xi Jinpingu.

Musk podržava Trumpa

Musk je ove godine postao ključni pristalica predizborne kampanje republikanskog predsjedničkog kandidata SAD-a Donalda Trumpa i mogao bi da ima ulogu u Trumpovoj administraciji ukoliko pobijedi na izborima.

List je prenio da bi Muskov dijalog s Putinom mogao da signalizira moguće ponovno angažovanje Trumpa oko pregovora o kritičnim pitanjima, poput rata u Ukrajini.

Kako je navedeno, takvi kontakti u administraciji trenutnog predsjednika Josepa Bidena izazivaju zabrinutost za nacionalnu bezbjednost s obzirom na Putinovu poziciju kao jednog od glavnih američkih suparnika.

Musk je takođe uspostavio snažne poslovne veze s američkim vojnim i obaveštajnim agencijama, što mu daje uvid u neke od najosetljivijih američkih svemirskih programa, navedeno je.

List navodi da se čini da su Muskovi kontakti s Kremljem strogo čuvana tajna unutar vlade, a nekoliko zvaničnika Bijele kuće izjavilo je da nisu znali za njih.

Musk nije odgovorio na zahtjeve za komentar.

Izvor: Fokus
Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas