UBRZANO SE ŠIRI JEDNA OD NAJZARAZNIJIH INFEKTIVNIH BOLESTI: Alarm upaljen u Hrvatskoj, u najvećoj opasnosti djeca

Foto: Shutterstock/ilustracija

Poslije Splita, opasni veliki kašalj potvrđen je kod troje učenika jedne zagrebačke osnovne škole, a zaraženo je i nekoliko njihovih kontakata, piše hrvatski portal Danas.

Dječji infektolog Goran Tešović upozorava da prijeti opasnost od ubrzanog širenja ove, kako navodi, jedne od najzaraznijih infektivnih bolesti generalno.

„Zaraza se kreće negdje na nivou koji imaju boginje i neke varijate kovida 19“, precizira Tešović.

Zaraza se širi kapljičnim putem, a za najmlađe može biti pogubna. Počinje kao obična prehlada zbog čega se blaži oblici čak ne mogu ni klinički prepoznati.

„Nakon sedam do deset dana razvija se kašalj, koji je tipičan i suv u napadima i češći je noću, pacijenti se guše jer im izaziva osjećaj nedostatka vazduha. Vrlo često djeca povraćaju i nemaju povišenu temperaturu“, pojašanja doktor Tešović.

Situacija u Zagrebu još nije toliko ozbiljna kao što je to bio slušaj u Splitu gdje je trenutno više od 70 oboljelih. Ono što zabrinjava je niski nivo vakcinisanosti.

U Splitu je ona ispod 86 posto, a direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Branko Kolarić, ističe da to nikako nije dovoljno.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas