OSKAR PISTORIUS USKORO NA SLOBODI: Bivši olimpijski prvak koji je ubio svoju djevojku izlazi iz zatvora

Foto: X

Oskar Pistorius, bivši južnoafrički paraolimpijski prvak, dobio je uslovni otpust koji će stupiti na snagu 5. januara, deset godina nakon tragičnog događaja u kojem je ubio svoju djevojku Reeve Steenkamp

Poznat kao “Blade Runner” zbog svojih protetičkih nogu od ugljičnih vlakana, Pistorius je prošao kroz transformaciju, od početne uloge heroja koju je stekao kao paraolimpijski prvak do statusa osuđenog ubice tokom saslušanja koja su prije deset godina privukla pažnju svijeta.

“Odjel za zatvorske službe potvrđuje uvjetno puštanje Oscara Leonarda Carla Pistoriusa, od 5. januara 2024”, objavila je kratko zatvorska uprava, nakon razmatranja povjerenstva za uvjetni otpust u zatvoru u blizini Pretorije.

Ubistvo Reeve Steenkamp dogodilo se na Valentinovo 2013. godine kada je Pistorius pucao i usmrtio svoju djevojku. Prvobitno je osuđen na pet godina zatvora 2014. godine zbog ubojstva iz nehata, no Vrhovni prizivni sud ga je krajem 2015. proglasio krivim za ubistvo nakon žalbe tužitelja i povećao kaznu na 13 godina i pet mjeseci.

Na početku ove godine mu je odbijen uslovni otpust, no sada je prihvaćen.

Izvor: sport1.oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas