AFERA MAGUDA 3: Prodaju zemljišta privatniku u Starom Gradu istražuje SIPA

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u julu 2021. uputila je dopis sada već bivšem načelniku Hadžibajriću sa zahtjevom da Općina Stari Grad zamrzne aktivnosti u vezi sa parcelisanjem i prodajom ovog zemljišta. U Općini Stari Grad su ignorisali i zahtjev državne komisije, kao i preporuku ombudsmena

Foto: Fuad Fočo

Nakon što je prošlog mjeseca neformalna grupa građana Zgrada iz Ulice Maguda u sarajevskoj Općini Stari Grad Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu podnijela prijavu protiv nadležnih iz Općine zbog sumnje na zloupotrebu položaja i počinjenje krivičnih djela propisanih KZ FBiH, ovom općinskom administracijom sa sada već bivšim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem (koji je u pritvoru), kako saznajemo, bavi se i Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

KAKVA JE ULOGA HADŽIBAJRIĆA

Krivična prijava kantonalnom tužilaštvu rezultat je višegodišnje borbe mještana koji su godinama ukazivali na nepravilnosti i koruptivne radnje u radu tadašnjeg načelnika Hadžibajrića i općinske administracije jer su, kako je navedeno, isparcelisali dvorište njihove zgrade za potrebe gradnje privatnog stambeno-poslovnog objekta, nakon čega je njihova zgradu namjerno izostavljena iz završene rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže.

Foto: Hadžibajrić prilikom privođenja (arhiva)

Pristupni put ovoj zgradi danas je i dalje devastiran i opasan te narušava izgled dijela nacionalnog spomenika Historijski urbani krajolik Sarajeva.

Podsjećamo, sve je počelo u martu 2016. kada je Općina Stari Grad održala javnu raspravu o regulacionom planu Alifakovac – Babića Bašća, na kojoj su stanari iz Ulice Maguda na broju 3 vidjeli da je prema tom planu u dvorištu njihove zgrade ucrtan novi stambeno-poslovni objekat.

„Sve što se u Općini događalo vezano za naš slučaj bilo je prekiveno velom tajne od početka do kraja, bez izuzetka: od 2016., kada nakon javne rasprave o Regulacionom planu ‘Alifakovac-Babića bašća’ nismo obaviješteni da naši prigovori i prijedlozi nisu uvaženi, preko toga da smo se za skoro svaku informaciju koju smo dobili od Općine doslovno morali izboriti – bilo slanjem više urgencija, bilo prijavljivanjem Kantonalnoj inspekciji, bilo uz pomoć ombudsmena. Sve najvažnije informacije koje smo uspjeli dobiti bile su sa nekoliko mjeseci zakašnjenja – od toga da je urbanistička saglasnost izdata, preko toga da se nama stanarima susjednog objekta uskraćuje pravo da budemo uključeni u postupak, pa do ove zadnje – da je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole prekinut početkom godine, a sve je to rađeno u nastojanju da nam se uskrate prava“, kaže za Valter predstavnica grupe, dipl. arhitektica Maja Štabek-Gliha.

Foto: Maja Štabek Gliha

Godine 2018. Općina Stari Grad provodi cijepanje parcele na kojoj se nalazi ova zgrada sa dvorištem. Parcela je tada izdjeljena na četiri nove, a da stanare koji žive u zgradi na toj parceli ponovo niko o tome nije obavijestio. Dvije godine kasnije, na općinskoj web stranici postavljen je prijedlog izmjena i dopuna Regulacionog plana Alifakovac – Babića Bašća. Stanati i dalje nisu obavještavani. 

Foto: Nacrt cijepanja parcele

U novembru 2020. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donosi odluku o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH (u okviru te zaštićene zone je i zgrada u Ulici Maguda 3), međutim to ne zaustavlja koruptivne radnje vodećih ljudi Općine Stari Grad.

„U januaru 2021. Općinsko Vijeće Stari Grad Sarajevo usvaja izmjene i dopune Regulacionog plana ‘Alifakovac-Babića Bašća’ po skraćenom postupku, a sredinom juna prošle godine Općina objavljulje oglas za prodaju parcele u ulici Maguda za izgradnju stambeno-poslovnog objekta, iako je u pitanju nestabilan teren-klizište. Iz medija saznajemo da se dvorište naše zgrade prodaje i hitno reagujemo prema institucijama. Iz izvoda iz katastra saznajemo da je parcela na kojoj se nalazi zgrada i dvorište iscijepana, a pored četiri parcele nastale 2018., 2020. se pojavila i peta, označena u ZK kao gradilište, koja se sada prodaje i zahvaća većinu dvorišta”, izjavila je ranije Maja Štabek Gliha.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH 2. jula 2021. uputila je dopis sada već bivšem načelniku Hadžibajriću sa zahtjevom da Općina Stari Grad zamrzne aktivnosti u vezi sa parcelisanjem i prodajom ovog zemljišta. U Općini Stari Grad su ignorisali i zahtjev državne komisije.

Foto: Faksimil urgencije Komisije načelniku Hadžibajriću

Nekoliko dana kasnije reagovala je i Institucija ombudsmena za ljudska prava te donijela preporuku prema načelniku Općine Stari Grad da zaustavi postupak i aktivnosti prodaje sporne parcele. No, umjesto da cijeli postupak zaustavi, Općina Stari Grad isti dan parcelu je prodala.

NA POTEZU SIPA

Kulminacija slijedi kada je početkom ove godine kupac parcele podnio zahtjev Općini Stari Grad za urbanističku saglasnost za izgradnju objekta na nestabilnom terenu-klizištu, na parceli koja se nalazi u zaštitnom pojasu Historijski urbani krajolik Sarajeva.

Maja Štabek Gliha ističe da je kupac parcele u januaru ove godine podnio zahtjev za izdavanje građevinske dozvole na osnovu urbanističke saglasnosti od avgusta prošle godine.

„Međutim, kako je taj kompletan predmet izuzela Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), tako je postupak izdavanja građevinske dozvole prekinut, što traje do danas“, kaže ona.

U međuvremenu općinska administracija na čelu s bivšim načelnikom Hadžibajrićem ovim je ljudima prijetila tužbom ukoliko se i dalje budu javosti obraćali po ovom pitanju. Hadžibajrić, koji je je kroz četiri mandata kršio zakon i radio šta je htio, a što je konačno potvrdio i EUROPOL, smijenjen je prošle nedjelje na referendumu građana iz Starog Grada, makar je ova smjena praćena sramno malim procentom izlaznosti građana.

„Od novog načelnika, kao i od kompletne općinske administracije, uključujući i pomoćnike načelnika i Općinsko vijeće, očekujemo prije svega da rade u skladu sa zakonom i transparentno. To prvenstveno znači poštivanje Zakona o upravnom postupku, gdje Općina neće iskorištavati neukost stranaka za svoje tajne ciljeve, nego stvarno biti servis građanima koji će ih usmjeravati i pomagati da što efikasnije i lakše riješe svoje probleme. Također očekujemo da javnost bude uključena u sve javne rasprave, ali ne samo deklarativno kako je to do sada bio slučaj, nego da se prijedlozi građana uvažavaju i uvrštavaju u detaljne planske dokumente nižeg reda (regulacione planove), ukoliko su u skladu sa važećim urbanističkim planom kao razvojnim planskim dokumentom višeg reda“, poručuje Štabek Gliha.

Općina Stari grad trenutno je bez načelnika, a novi bi trebao da bude izabran na vanrednim izborima za načelnika. Prema nepotvrđenim informacijama, najveću ambiciju da zasjedne u Hadžibajrićevu fotelju ima SDP-ov zastupnik u Skupština Kantona Sarajevo (iz Starog Grada) Irfan Čengić.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Džan HELAĆ

Džan Helać je je diplomirani komunikolog iz Sarajeva, saradnik Valtera i još nekoliko portala. Kao saradnik u Sektoru za strategije i politike evropskih integracija, radio brojne izvještaja za potrebe Programa integrisanja.

Džan HELAĆ

Džan Helać je je diplomirani komunikolog iz Sarajeva, saradnik Valtera i još nekoliko portala. Kao saradnik u Sektoru za strategije i politike evropskih integracija, radio brojne izvještaja za potrebe Programa integrisanja.