AL QAHERA JAVLJA: Napredak u pregovorima o primirju u Gazi u Kairu

Foto: YASSER QUDIH/XINHUA/Pixsell

Delegacije Hamasa i Katara napustile su Kairo i vratit će se u roku od dva dana kako bi se dogovorili o uvjetima konačnog sporazuma

Pregovori o primirju u sukobu u Gazi napreduju u Kairu i sve strane su se složile oko osnovnih tačaka, objavio je egipatski državni TV kanal Al-Qahera News rano u ponedjeljak, pozivajući se na visoki egipatski izvor.

Izrael i Hamas su u nedjelju poslali timove u Egipat na nove razgovore o potencijalnom prekidu vatre u šestomjesečnom sukobu, nakon dolaska direktora američke CIA-e Williama Burnsa u subotu.

Od Hamasa nije bilo komentara i nijedna strana u pregovorima u Kairu nije potvrdila izvještaj Al-Qahere.

Prema Al-Qaheri, delegacije Hamasa i Katara napustile su Kairo i vratit će se u roku od dva dana kako bi se dogovorili o uvjetima konačnog sporazuma, dok će delegacije Izraela i SAD-a otići u roku od nekoliko sati. Dodaje se da će se konsultacije nastaviti u narednih 48 sati.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju da Izrael neće pristati na prekid vatre bez oslobađanja talaca, dok je Hamas ponovio svoje zahtjeve, koji uključuju trajni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz Gaze i povratak raseljenih.

Netanyahu je rekao da uprkos rastućem međunarodnom pritisku, Izrael neće popustiti pred “ekstremnim” zahtjevima Hamasa.

Izvor: fokus.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas