AMBASADOR MURPHY: Branit ćemo BiH od Dodikovog napada na mir i Ustav

Foto: N1

Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy poslao je poruku kako je ključna obaveza i odgovornost svih da priznamo da se u Srebrenici dogodio genocid te da podučavamo djecu o onome što se dogodilo ovdje.

Ovu poruku Murphy je uputio tokom razgovora za N1, prilikom posjete Srebrenici dan uoči obilježavanja 28. godišnjice genocida.

Prema njegovim riječima, potrebno je da nastavimo tragati za nestalima i procesuiramo odgovorne za genocid.

“Ova odgovornost je na svim nivoima vlasti u BiH, uključujući i one u Republici Srpskoj. Moja poruka je da SAD stoje uz BiH dok građani idu ka ostvarivanju ciljeva i pomirenja”, rekao je u izjavi za N1 američki ambasador u Bosni i Hercegovini.

Na pitanje da li Bosna i Hercegovina može očekivati pomoć i podršku u vidu snažnog odgovora zapadnih zemalja, američki ambasador je odgovorio:

“Što se tiče prirode napada na Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak Bosne i Hercegovine od strane Milorada Dodika i Republike Srpske, državni sekretar SAD-a bio je vrlo jasan. Što se tiče antidejtonskih i antiustavnih aktivnosti, Sjedinjene Američke Države su jasne – branit ćemo BiH, njen integritet, suverenitet i multietnički karakter. Kratak odgovor bio bi DA”, rekao je za N1 američki ambasador u Bosni i Hercegovini.

Naglasio je da svi imamo odgovornost da priznamo šta se dogodilo u Srebrenici, da se dogodio genocid, ali osvrnuo se i na obrazovanje.

“Imamo odgovornost da djecu u BiH i širom svijeta podučavamo o tome. Ono što se dogodilo ovdje ne može se izbrisati iz naše memorije”, rekao je Murphy.

Izvor: N1

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas