APELACIONO VIJEĆE SUDA BiH: Presuda Zijadu Mutapu i ostalima 21. jula

Foto: Detektor

Zijad Mutap, Alisa Ramić (Mutap), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović su optuženi da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa na prikrivanju dokaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića

Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine ove sedmice planirano je izricanje presude Zijadu Mutapu i ostalim optuženima za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u februaru 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži.

Zijad Mutap, Alisa Ramić (Mutap), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović su optuženi da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa na prikrivanju dokaza u vezi sa stradanjem mladića Dženana Memića, a izricanje presude je planirano za petak, 21. jula.

Svi optuženi su u novembru 2022. oslobođeni krivice, a Apelaciono vijeće Suda BiH je u martu ove godine ukinulo prvostepenu presudu te naložilo ponovno suđenje.

Dan ranije, odnosno 20. jula, planirano je da završne riječi iznesu Odbrane Duška Maksimovića i Ilije Kurušića, kojima se sa Savom Tepićem i Duškom Vujičićem sudi za učešće u zatvaranju, mučenju i drugim nečovječnim djelima počinjenim nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

Tepić je, prema optužnici, bio načelnik Službe javne bezbjednosti Kotor-Varoš i član Kriznog štaba općine, Vujičić aktivni milicioner, Maksimović rezervni milicioner, dok je Kurušić bio pripadnik Vojske Republike Srpske.

Ove sedmice se nastavljaju suđenja za zločine počinjene u Goraždu, Višegradu, Rogatici, Bosanskom Petrovcu, Ključu, Sanskom Mostu, Rogatici, Doboju, Tesliću, Zvorniku, Orašju, Sarajevu, Ilijašu, Prijedoru i Banjoj Luci, javlja BIRN.

Izvor. BIRN, Fokus

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas