CARE CARE MILORADE: Novi „mercedes“ za Dodika plaćen 302.000 KM!

Poznata je Dodikova slabost na mercedese, i to blindirane, a novi će biti – samo novi u njegovoj kolekciji ovih limuzina koje plaćaju poreski obveznici u RS (isti oni kojima kasne plate i ne uplaćuju se dopronosi)

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL (arhiva)

Duboka finansijska kriza i prazna budžetska kasa u RS očito se ne tiče i ne dira predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, sudeći po posljednjim javnim natječajima i ugovorima koje je sklopio njegov kabinet.

Tako je nakon provedene javne nabavke Dodikov kabinet 26. juna ove godine zaključio sporazum sa Auto Kućom Jajčević iz Banjaluke, inače predstavnikom Mercedesa, o nabavci nove limuzine za Dodika koja će, vjerovali ili ne, poreske obveznike u ovom entitetu koštati čak 302.000 maraka. Za jedan automobil.

U tenderskoj dokumentaciji navedeno je da ova limuzina, između ostalog, treba da posjeduje TV, frižider, te ventilaciju kao i masažu prednjih sjedala. U poređenju s ovim, limuzine ostalih političara, plaćane po 100.000 maraka, izgledaju kao zaprežna vozila.

Istovremeno je kabinet Predsjednika entiteta Republika Srpska putem drugog lota sklopio sporazum sa Autokućom Autorad Pelagićevo vrijedan dodatnih 234.000 KM.

Iako nije navedeno koliko će aotomobila Autorad, inače ovlaštenih predstavnik vozila Škoda i Seat, isporučiti za kabinet predsjednika RS u sklopu ove cijene, pretpostavka je da će to biti tri limuzine za Dodikovu pratnju, po cijeni od 78.000 maraka za svaku.

Inače, poznata je Dodikova slabost na mercedese, i to blindirane, a novi će biti – samo novi u njegovoj kolekciji ovih limuzina koje plaćaju poreski obveznici u RS (isti oni kojima kasne plate i ne uplaćuju se dopronosi).

Dodik je i ranije trošio čitava bogatstva na ove limuzine pa je tako nakon preuzimanja funkcije predsjednika RS 2010. godinu kasnije kupio mercedes, od firme ICM trade Laktaši, koji je koštao više od 500.000 KM!

Tada je revizija utvrdila da je ova laktaška firma odabrana „kao ekonomski najpovoljniji ponuđač“.

Kako su tada izvijestili mediji, ovaj mercedes kupljen je odmah nakon Dodikovog preuzimanja predsjedničke dužnosti, a cijena je u to vrijeme bila jednaka iznosu 786 prosječnih penzija u RS, ili više od 6.000 dječijih dodataka. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Almedin ŠIŠIĆ

Almedin Šišić je bosankohercegovački novinar s dugogodišnjim iskustvom. Novinar godine 2021. u oblasti pisanog novinarstva u izboru "Društva novinara BiH", dobitnik više novinarskih nagrada i sautemeljitelj Inforadara koji je kao glavni i odgovorni urednik vodio 5 godina.

Almedin ŠIŠIĆ

Almedin Šišić je bosankohercegovački novinar s dugogodišnjim iskustvom. Novinar godine 2021. u oblasti pisanog novinarstva u izboru "Društva novinara BiH", dobitnik više novinarskih nagrada i sautemeljitelj Inforadara koji je kao glavni i odgovorni urednik vodio 5 godina.