CNN: Biden spreman ukloniti prepreku za ulazak Ukrajine u NATO

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da razumije da njegova zemlja ne može postati članica NATO-a dok je još uvijek u ratu

Američki predsjednik Joe Biden spreman je otkloniti jednu od prepreka za pridruživanje Ukrajine NATO-u, rekao je za CNN izvor upoznat sa situacijom.

Prema tom izvoru, Biden bi bio spreman odbaciti Plan za članstvo (MAP) za Ukrajinu, koji je u sporazumu iz 2008. godine opisan kao “sljedeći korak za Ukrajinu … na njihovom direktnom putu prema članstvu”.

MAP, karakteriziran kao “program savjeta, pomoći i praktične podrške prilagođene individualnim potrebama zemalja koje žele pristupiti Savezu”, proces je koji su druge nacije morale proći kako bi se pridružile NATO-u.

Njegovo uklanjanje predstavljalo bi mali korak prema olakšavanju pristupanja Ukrajine odbrambenom savezu. To je dio prijedloga glavnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je razmatran kad su se dva lidera sastala u Washingtonu ranije ove sedmice.

Američki predsjednik najviše brine oko pronalaženja konkretnog prijedloga koji bi podržali ostali saveznici, a koji bi signalizirao Ukrajini da napreduje prema članstvu. Međutim, Sjedinjene Države još uvijek ne smatraju članstvo Ukrajine u savezu neminovnim zbog reformi koje Kijev treba provesti, a izvor je rekao da prijedlog Stoltenberga to odražava, prenosi Index.hr.

Prijedlog šefa NATO-a ne postavlja specifični vremenski okvir za članstvo Ukrajine u savezu, što je nešto što su neki članovi saveza tražili. CNN je ranije ove sedmice izvijestio da SAD možda bude voljan odbaciti jezik oko MAP-a, prema evropskom diplomatu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da razumije da njegova zemlja ne može postati članica NATO-a dok je još uvijek u ratu.

Izvor: oslobodjenje.ba

Facebook
Twitter
LinkedIn

Autor

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas

Valter Portal

Mi istražujemo za Vas